+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az emberiség példája lehet a fejedelem
2018. október 29. hétfő 17:24 - Keszthely
Az emberiség példája lehet a fejedelem
II. Rákóczi Ferenc hamvainak hazahozatala és újratemetése hatalmas ünnepi elégtételt adott a nemzetnek – hangzott el az évforduló alkalmából rendezett keszthelyi ünnepségen. A Nemzeti Kör és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Keszthelyi Csoportjának tagjai vasárnap emlékeztek meg a fejedelemről és a szabadságharc száműzötteinek rehabilitációjáról.

Rákóczi Ferenc szobra körül gyűltek össze a megemlékezők. A fejedelem keszthelyi emlékművét 2010-ben avatták fel, azóta itt emlékeznek meg a Nemzeti Kör és a KÉSZ helyi tagjai Rákóczi és családja hamvainak hazahozataláról. A Rodóstóban 1735-ben elhunyt fejedelem hamvainak hazahozatalát Krupla Zoltán idézte fel. Elhangzott, hogy már az 1867-es kiegyezés idején felmerült az elmúlt évszázadok száműzötteinek rehabilitációja. Thaly Kálmán közel 40 évet foglalkozott az ügyért, hogy Rákóczi és Thököly itthon találjanak végső nyughelyet. A hosszas előkészületek után 1906. október 18-án vette át a magyar küldöttség a hamvakat Isztambulban. Különvonat szállította hamvakat Budapestre október 28-án, majd másnap Kassán helyezték el végső nyughelyükre a Rákóczi család száműzött tagjait.

„A hamvaikat ragyogó gyászpompával eltemették, de szellemük, tetteik, hazaszeretetük, hősiességük örökké él a magyar élettérben, a magyar történelemben. A hamvak hazahozatala, újratemetése hatalmas ünnepi elégtételt adott a nemzetnek. A rehabilitáció következtében II. Rákóczi Ferencről alkotott kép a saját és mások írásain keresztül kitűnik, hogy emberi erényeiben olyan magas szinten áll, hogy az emberiség példája lehet. Kimagasló helyet foglalhatna el a szentek nagy családjában. Megjelenése, tettei, alattvalóihoz való viszonya, mély keresztény hite, Istennel való társalgásai, egész életének ismertetése, akár a szentmisék része is lehetne.” 

Az ünnepségen idéztek Rákóczi íródeákja, Mikes Kelemen gyászjelentéséből, illetve Saint-Simon herceg Rákócziról írott emlékiratából is. A résztvevők a székely autonómiáért is fáklyákat gyújtottak, majd megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc szobrát.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Balaton Színházban tartottak megemlékezést a kommunizmus áldozatainak napján.
 
A zalaegerszegi eseményen mintegy kétszázan vettek részt, a bálnak keszthelyi vendége is volt.
 
A jótékonysági gálaesten a Pusztinai Magyar Ház támogatására gyűjtenek a fellépők.
 
Hévízen tartották a református lelkészek konferenciáját, melyen Trianon volt a fő téma.
 
Fiatal alkotó, Tóth Xénia képeit láthatja a közönség a Balatoni Múzeumban.
 
1200 ember kóstolt egyszerre fánkot a hétvégén Nagykanizsán.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó