+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az emberiség példája lehet a fejedelem
2018. október 29. hétfő 17:24 - Keszthely
Az emberiség példája lehet a fejedelem
II. Rákóczi Ferenc hamvainak hazahozatala és újratemetése hatalmas ünnepi elégtételt adott a nemzetnek – hangzott el az évforduló alkalmából rendezett keszthelyi ünnepségen. A Nemzeti Kör és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Keszthelyi Csoportjának tagjai vasárnap emlékeztek meg a fejedelemről és a szabadságharc száműzötteinek rehabilitációjáról.

Rákóczi Ferenc szobra körül gyűltek össze a megemlékezők. A fejedelem keszthelyi emlékművét 2010-ben avatták fel, azóta itt emlékeznek meg a Nemzeti Kör és a KÉSZ helyi tagjai Rákóczi és családja hamvainak hazahozataláról. A Rodóstóban 1735-ben elhunyt fejedelem hamvainak hazahozatalát Krupla Zoltán idézte fel. Elhangzott, hogy már az 1867-es kiegyezés idején felmerült az elmúlt évszázadok száműzötteinek rehabilitációja. Thaly Kálmán közel 40 évet foglalkozott az ügyért, hogy Rákóczi és Thököly itthon találjanak végső nyughelyet. A hosszas előkészületek után 1906. október 18-án vette át a magyar küldöttség a hamvakat Isztambulban. Különvonat szállította hamvakat Budapestre október 28-án, majd másnap Kassán helyezték el végső nyughelyükre a Rákóczi család száműzött tagjait.

„A hamvaikat ragyogó gyászpompával eltemették, de szellemük, tetteik, hazaszeretetük, hősiességük örökké él a magyar élettérben, a magyar történelemben. A hamvak hazahozatala, újratemetése hatalmas ünnepi elégtételt adott a nemzetnek. A rehabilitáció következtében II. Rákóczi Ferencről alkotott kép a saját és mások írásain keresztül kitűnik, hogy emberi erényeiben olyan magas szinten áll, hogy az emberiség példája lehet. Kimagasló helyet foglalhatna el a szentek nagy családjában. Megjelenése, tettei, alattvalóihoz való viszonya, mély keresztény hite, Istennel való társalgásai, egész életének ismertetése, akár a szentmisék része is lehetne.” 

Az ünnepségen idéztek Rákóczi íródeákja, Mikes Kelemen gyászjelentéséből, illetve Saint-Simon herceg Rákócziról írott emlékiratából is. A résztvevők a székely autonómiáért is fáklyákat gyújtottak, majd megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc szobrát.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus