Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Madárparadicsom
2015. okt. 8. csütörtök | Kis-Balaton
Madárparadicsom
Az ősz a madárvonulások időszaka a Kis-Balatonnál. A fokozottan védett terület élővilágával a látogatók is megismerkedhetnek. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park naponta indít szakvezetéseket. Ezek során az egyedülálló madárvilág, az elővilág a táji értékek is megismerhetőek.

„Itt most a legfeltűnőbb madárfaj, amit látunk, az a nagykócsag.” - mondja Fejes Éva, szemén a távcsővel a Kis-Balatonon halászó madarakat figyelve. Nem csaka kukkerrel, hanem akár szabad szemmel is jól láthatóak a récék, kócsagok és kormoránok. A fokozottan védett terület az egyik legnagyobb jelentőségű madár-élőhely. 260 faj fordul elő itt, melynek fele rendszeresen itt is fészkel. Most van őszi vonulások időszaka, melynek során számos faj pihen, akár hosszú időt is a Kis-Balatonnál. 

„Szélcsend van, süt a nap, meleg van, táplálék van bőven. Ilyenkor igazság szerint nem sürgeti azért annyira azért biológiájuk sem, hogy tovább álljanak és mivel sok faj vonulási útvonalára illeszkedik a Kis-Balaton és a csillogó vízfelület az ugye nyilván vonzza őket, ezért itt most jelenleg szinte bármilyen madárfaj előfordulhat.” - magyarázza a Balaton-felvidéki Nemzeti Park turisztikai referense.

A ludak, récék, a vonuló és itt maradó madarak látványával a látogatókat is megismertetik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai. Rendszeresen indulnak vezetett szakvezetések, mely során a táji értékek és az élővilág is a látogatók elé tárul. A szakvezetés előzetes egyeztetés alapján történik. Egész évben lehetséges szakvezetést kérni, csak az időjárás szab ennek határt. Hétfőtől péntekig napi kettő időpontban indítanak nagy szakvezetést, szombaton egy időpontban, de ezt előre mindenképpen le kell egyeztetni.

A túrák során a Diás-szigetre tesznek kirándulást, de bemutatják a "Matula kunyhót", valamint a "Berek" írója, Fekete István és a természettudós Vönöczky Schenk Jakab emlékszobáját is. A Kis-Balatoni szakvezetésről bővebb információ a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján érhető el.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. aug. 26. hétfő 19:15 | Zalavár
Oxigénhiány és algásodás okozhatta két hete a Kis-Balaton egyik tározójában a halpusztulást.
| 2024. feb. 20. kedd 19:15 | Balatonszentgyörgy
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
| 2024. feb. 15. csütörtök 19:15 | Sármellék-Zalavár
Először figyeltek meg Zalában kis hattyút.
| 2023. dec. 11. hétfő 16:46 | Zalavár
Rengeteg hordalék rakódott le, ami algásodáshoz és rossz áramlási viszonyokhoz vezethet.
| 2023. szep. 7. csütörtök 17:52 | Keszthely
A halászsast és a kígyászölyvet is a nyáron kapták lencsevégre.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Göcsej Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:58
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Göcsej Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.