+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Madárparadicsom
2015. október 8. csütörtök 11:27 - Kis-Balaton
Madárparadicsom
Az ősz a madárvonulások időszaka a Kis-Balatonnál. A fokozottan védett terület élővilágával a látogatók is megismerkedhetnek. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park naponta indít szakvezetéseket. Ezek során az egyedülálló madárvilág, az elővilág a táji értékek is megismerhetőek.

„Itt most a legfeltűnőbb madárfaj, amit látunk, az a nagykócsag.” - mondja Fejes Éva, szemén a távcsővel a Kis-Balatonon halászó madarakat figyelve. Nem csaka kukkerrel, hanem akár szabad szemmel is jól láthatóak a récék, kócsagok és kormoránok. A fokozottan védett terület az egyik legnagyobb jelentőségű madár-élőhely. 260 faj fordul elő itt, melynek fele rendszeresen itt is fészkel. Most van őszi vonulások időszaka, melynek során számos faj pihen, akár hosszú időt is a Kis-Balatonnál. 

„Szélcsend van, süt a nap, meleg van, táplálék van bőven. Ilyenkor igazság szerint nem sürgeti azért annyira azért biológiájuk sem, hogy tovább álljanak és mivel sok faj vonulási útvonalára illeszkedik a Kis-Balaton és a csillogó vízfelület az ugye nyilván vonzza őket, ezért itt most jelenleg szinte bármilyen madárfaj előfordulhat.” - magyarázza a Balaton-felvidéki Nemzeti Park turisztikai referense.

A ludak, récék, a vonuló és itt maradó madarak látványával a látogatókat is megismertetik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai. Rendszeresen indulnak vezetett szakvezetések, mely során a táji értékek és az élővilág is a látogatók elé tárul. A szakvezetés előzetes egyeztetés alapján történik. Egész évben lehetséges szakvezetést kérni, csak az időjárás szab ennek határt. Hétfőtől péntekig napi kettő időpontban indítanak nagy szakvezetést, szombaton egy időpontban, de ezt előre mindenképpen le kell egyeztetni.

A túrák során a Diás-szigetre tesznek kirándulást, de bemutatják a "Matula kunyhót", valamint a "Berek" írója, Fekete István és a természettudós Vönöczky Schenk Jakab emlékszobáját is. A Kis-Balatoni szakvezetésről bővebb információ a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján érhető el.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Balaton Színházban tartottak megemlékezést a kommunizmus áldozatainak napján.
 
A zalaegerszegi eseményen mintegy kétszázan vettek részt, a bálnak keszthelyi vendége is volt.
 
A jótékonysági gálaesten a Pusztinai Magyar Ház támogatására gyűjtenek a fellépők.
 
Hévízen tartották a református lelkészek konferenciáját, melyen Trianon volt a fő téma.
 
Fiatal alkotó, Tóth Xénia képeit láthatja a közönség a Balatoni Múzeumban.
 
1200 ember kóstolt egyszerre fánkot a hétvégén Nagykanizsán.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó