+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Rekordmeleg novemberben
2018. november 5. hétfő 15:05 - Keszthely
Rekordmeleg novemberben
Sorra dőltek meg az országos melegrekordok idén ősszel. Októberben és novemberben is a megszokotthoz képest jóval melegebb volt. A kellemes időt sokan kihasználták Keszthelyen is, a hétvégén megtelt a Balaton-part és a játszóterek is. Az OMSZ előrejelzése szerint egyelőre jelentős lehűlésre nem kell számítani.

Az évszaknál jóval melegebb időben sok család tölti a szabadban a napjait. A keszthelyi Balaton-parton is kihasználták a helyiek és a vendégek is a szép időt, a játszóteret családok népesítették be. A gyerekek és a szülők is nagy örömmel fogadták a kora őszre jellemző időjárást.

„Mi nagyon élvezzük, hogy így a gyerekekkel is több programot tudunk a szabadban csinálni. Ugyanakkor azért aggódunk a környezet állapota miatt, hogy ez vajon csak egy ilyen egyszeri jelenség, vagy a globális felmelegedés okozhatja ezt.” - mondta egy budapesti anyuka, Szabó Franciska.

Az elmúlt hetekben sorra dőltek meg a melegrekordok hazánkban. November első napjaiban 25,8 fokot mértek Hajdú-Bihar megyében, október végén pedig 27,8 fokot mutatott a hőmérő a Csongrád megyei Kübekházán. Keszthelyen is jóval melegebb van az ilyenkor megszokottnál, ennek azonban árnyoldalai is vannak.

„Abból a szempontból nagyon jó, hogy tényleg sokat lehet kint lenni a gyerekekkel, de szerintem a betegségek miatt nem biztos, hogy a legkedvezőbb, hogy ilyen sokáig ilyen meleg van. A vírusok szerintem, ugyanúgy, mint tavasszal is, mikor jobb idő van, előjönnek, szerintem most meg tovább tart ez a szezon.” - tette hozzá egy keszthelyi édesanya, Ságvári Zsófia.

A Balaton-partot családok népesítették be a hétvégén. Volt, aki kutyát sétáltatott, mások hattyút etettek a kissé ködös, de kellemes időben. A november 1-i hosszú hétvégét is sokan töltötték a városban vagy a környékén, ők hazautazás előtt tettek még egy sétát a parton.

„Mi is így gondoljuk, hogy elég szép időt fogtunk ki a hétvégén. Sétára, túrázásra, és mellé még egy kis wellness is becsúszott itt a környező vidéken.” - tájékoztatott egy budapesti vendég, Szabó Csaba.

A parti lángosozónál is nagy volt a forgalom, népszerű volt a lángos és a kürtős kalács is. A kellemes időjárás a kereskedőknek is kedvez, hiszen ilyenkor jóval többen sétálnak a Balaton-parton, és szívesen megállnak harapnivalóért.

„Sokan jönnek le a Balaton-partra sétálni, úgyhogy nekünk is jobb a forgalmunk, mint az elmúlt években. Ez az eddigi legjobb novemberünk, reméljük a következő időben is szép idő lesz.” - emelte ki egy lángossütő, Vajda Veronika.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint az évnek ebben a szakában az átlagos napi hőmérséklet 11 fok, éjszaka pedig 3-4 fok felelne meg a megszokottnak. Ehhez képest akár 10-15 fokkal is melegebb volt az elmúlt hetekben. Az OMSZ előrejelzése szerint a következő egy hétben sem kell hidegre számítani.

„Tartósan déli-délnyugati áramlás alakult ki a közép-európai térségben, és ezzel érkezett bizony az ilyenkor szokásosnál mintegy 8-10 , esetenként 12-13 fokkal melegebb levegő. Most pedig egy anticiklon nyugati peremén vagyunk, továbbra is száraz és meleg levegő érkezik fölénk, azonban valamelyest mérséklődik a nappali felmelegedés a következő napokban. Számottevő csapadék továbbra sem várható.” - tájékoztatott Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletes meteorológusa.

A lehűlés ellenére az ilyenkor megszokotthoz képest melegebb időjárás várható a következő 8-10 napban is – tájékoztatott a meteorológiai szolgálat.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A római kori fenékpusztai erőd elevenedik meg a Balatoni Múzeum legújabb kiállításán.
 
Több mint 1 millió forint gyűlt össze a hétvégén a Fuss, hogy mások is túlélhessék! versenyen.
 
8. alkalommal nyitották meg a Trófeaszemlét a Vadászati Múzeum parkjában.
 
Idén is zarándokolnak Sümegre.
 
Rezisztens és új szőlőfajtákat is szemügyre vehettek az érdeklődők Cserszegtomajon.
 
Régészek és építészek tárgyalják, hogy milyen lehetőségei vannak egy régészeti park kialakításának.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó