+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Jöhet a tél, Keszthelyen felkészültek rá
2018. november 9. péntek 09:42 - Keszthely
Jöhet a tél, Keszthelyen felkészültek rá
Az enyhe őszi időjárás ugyan hajlamos elfeledtetni velünk, mégis közelít a tél. Ennek megfelelően a hóeltakarításra, síkosságmentesítésre kötelezett szervezeteknél megkezdődött a felkészülés a hidegebb napokra. Keszthelyen hét gépjármű és csaknem húsz dolgozó áll készen arra, hogy szükség esetén beavatkozzon. Rendkívüli hóhelyzet esetén a GESZ mellett a Keszthelyi Husz Kft. is bevonható a munkába.

Havazás esetén 65 kilométernyi közúton kell a keszthelyi önkormányzatnak hó- és síkosságmentesítést végeznie. Az október végén elfogadott hószolgálati és síkosságmentesítési operatív tervben az idei évre több, mint tizenhétmillió, 2019-re több, mint tizenhatmillió forintot biztosít a városvezetés. A feladatot a Gazdasági Ellátó Szervezet végzi el.

Sarkadi Szilvia, a keszthelyi Gazdasági Ellátó Szervezet kommunikációs munkatársa a cég telephelyén mutatja a zsákokban érkező környezetbarát anyagot. Elmondta: a felkészülés már az operatív terv elfogadása előtt megkezdődött. "Az elmúlt hetekben megérkezett a hó és síkosságmentesítésre használt kalcium-klorid, amelyet érdesítésre és hó síkosságmentesítése használunk. Ebből két és fél hónapra elegendő mennyiséget rendeltünk. Természetesen, hogy ha nem lesz elég, akkor pótoljuk az elhasznált mennyiséget, de bízunk benne, hogy inkább marad belőle és nem fogyunk ki" - tette hozzá.

A kalcium-klorid fagyáspontja mínusz negyven celsius-fok körül van, ha megfelelő arányban oldják fel vízben. Tíz és harmincöt százalék közötti arányú higítással juttatják ki a kalcium-kloridot az utakra. Ez az anyag a hagyományos sóval, a nátrium-kloriddal szemben nem károsítja a környezetet sem. Egyetlen hátránya csupán, hogy drágább. A hófogó hálók kihelyezése ezután történik majd. A síkosságmentesítést és a hóeltakarítást a Gazdasági Ellátó Szervezet összesen hét gépjárművel végzi. Ezek multifunkcionálisak, azaz más feladatokra is használják őket.

"Nem csak télen használjuk és addig állnak egy helyben, hanem attól függően, hogy milyen adaptert szerelünk rá - hol füvet nyírunk, hol meg hótoló van rajta és akkor a hó eltávolítására szolgál. Elkészült a hószolgálatnak a beosztása, tehát hogy kik azok a kollégák, akik adott napokon figyelnek arra hogy mi történik. Ami még nagyon fontos, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálattal szerződésben van a város. Ez annyit jelent, hogy három napra előre jelzik az időjárást" - tudtuk meg Sarkadi Szilviától.

A Gazdasági Ellátó Szervezet feladata a hó eltakarítására a város területén lévő közutakra terjed ki. Ezen felül a síkosság elleni védekezést végzik a helyi közutakon, társasházi belső utakon és parkolókban, a hidakon, az ingatlanhoz nem csatlakozó burkolt járdán, gyalogúton, lépcsőn, lejtőn, gyalogátkelő helyeken. Ezen kívül az autóbusz megállóhelyeken, a parki szilárd és nem szilárd burkolattal ellátott utakon, illetve sétányon. A fizetős parkolók hómentesítése nem tartozik a feladatkörükbe, azt a VÜZ Nonprofit Kft.-nek kell elvégeznie. A társaságnál kérdésünkre elmondták: olyan esetekben, amikor hó van és nem azonosítható a parkolóhely, általában eltekintenek az ellenőrzésről illetve a bírságolástól.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Deák Ferenc és Bercsényi utcák közti szakasz az érintett.
 
Kele hétfő hajnalban tért vissza fészkébe. Kedden már újabb hím tűnt fel a templom tornyán.
 
Uhlár Mónika coach, életvezetési tanácsadó tartott nyílt napot a Harmónia Házában.
 
Egy zalai fiatalember életmentő műtétjére ajánlották fel a teremlabdarúgó kupa nevezési díját.
 
A Vince-napi pincetúrán több borászt is meglátogattak a szakemberek és az érdeklődők.
 
A Magyar Zene Házában vehette át az elismerést az intézmény vezetése.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár