+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Hattyúk úszkálnak a sétányon
2016. március 1. kedd 18:21 - Keszthely
Hattyúk úszkálnak a sétányon
2014 novembere után ismét víz borítja a parti sétányt Keszthelyen. A Helikon szálló és a móló közötti szakaszon a hétvégéhez képest már kevesebb a víz. Ha tartósan víz alatt marad a gyep és a virágok, akár több milliós kár is lehet a kár. A Sió csatorna február 5-e óta nyitva van. A vízállás jelenleg a szabályozási szint felett 129 centiméteren van a tavon.

Ahol máskor emberek pihennek, most kacsák és hattyúk úszkálnak a keszthelyi Balaton-parton. A magas vízállás és a szél a hétvégén öntötte el a területet. Sok sétáló csodálja a ritka látványt, legtöbben le is fotózzák az elárasztott sétányt. A nagy zöldfelület mellett bokrok és virágágyások a is víz alá kerültek. Jelenleg még nem okozott kárt a víz. A területet kezelő GESZ nem tud mit tenni a víz ellen, szivattyúzni nincs értelme, a vizet nem lehet távolt tartani.

„Mivel át van ázva teljesen a talaj elrohadnak a növények, hogy ha ez sokáig így marad. Ennek a helyreállítása több milliós költséget is jelenthet, hogy ha nem javul rövid időn belül a helyzet. A rózsatövek bizony nem olcsóak és itt több száz rózsatő van az ágyásokban, úgyhogy lesz ezzel munka jócskán és lesz ennek anyagi vonzata is jócskán.”  - mondta el Sarkadi Szilvia a GESZ sajtóreferense. 

Február 5-e óta van nyitva a Sió-zsilip. A csatornán jelenleg 45 köbméter vizet engednek le másodpercenként. A jelentős csapadék miatt nem tudja mindig elvezetni a befolyt mennyiséget a Sió. A Keszthelyen elöntésnek a magas vízszint mellett a szél az oka, ami úgymond kitolta a vizet.

Siklós Gabriella az Országos Vízügyi Igazgatóság szóvívője televíziónknak elmondta, hogy tegnap hajnalban tolta ki a szél a vizet. Ekkor harminc centiméteres szintkülönbség volt a tó nyugati és keleti végpontja között. Keszthelynél százötven, míg Balatonfűzfőnél százhúsz centiméteres szintet regisztráltak. 

Az időjósok szerint csütörtöktől újabb csapadék és szél érkezik térségünkbe, így várhatóan továbbra is víz alatt marad a sétány a parton. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Balaton Színházban tartottak megemlékezést a kommunizmus áldozatainak napján.
 
A zalaegerszegi eseményen mintegy kétszázan vettek részt, a bálnak keszthelyi vendége is volt.
 
A jótékonysági gálaesten a Pusztinai Magyar Ház támogatására gyűjtenek a fellépők.
 
Hévízen tartották a református lelkészek konferenciáját, melyen Trianon volt a fő téma.
 
Fiatal alkotó, Tóth Xénia képeit láthatja a közönség a Balatoni Múzeumban.
 
1200 ember kóstolt egyszerre fánkot a hétvégén Nagykanizsán.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó