+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Mécsesekkel jelölik ki az egykori Szent Márton templom helyét
2018. november 9. péntek 18:07 - Keszthely
Mécsesekkel jelölik ki az egykori Szent Márton templom helyét
Vasárnap lesz Szent Márton ünnepe, ez alkalomból ismét lámpásjárás lesz Keszthelyen. A kastélyparkban mécsesekkel fogják megjeleníteni az egykori keszthelyi Szent Márton templomot. A Keszthelyi Városvédő Egyesület és a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagjai e mellett szeretetvendégséggel és meglepetésekkel várják nem csak a Mártonokat. A program 17 órától indul a Festetics kastély parkjában.

Csütörtökön kezdték el kijeölni az egykor a kastélyparkban álló Szent Márton templom helyét  a Városvédő Egyesület tagjai. A keletelt templomot 1247-ben már említik az írások. 1816-ban a templomot, 1880-ban pedig a tornyát is elbontják a Festeticsek. Kurucz Szabolcs régi térképek alapján rekonstruálta Keszthely első plébániatemplomának helyét és alaprajzát.

„Ezeken a térképeken szerepel már a kastély is, tehát tudjuk, hogy a kastélynak a homlokzata milyen hosszú, ehhez arányosítással meg tudtuk határozni, hogy a templom milyen befoglaló mérettek rendelkezett, illetve a térképen az is érzékelhető, hogy a templom milyen tagoltsággal bírt. Ezek alapján lépésben, méterben meghatároztuk a templomnak a fő méreteit és azt most ilyen kitűző eszközök segítségével meg fogjuk jeleníteni” - mondta az építész. 

A Márton napi lámpásjáráson 250 mécsessel fogják megjeleníteni a templom  falainak külső síkját. Az emlékfa jelöli az oltár egykori helyét, az emlékkő pedig a templom középpontját.

Énekszó kíséretében készítették vasárnapra a Márton tallérokat helyi civil szervezetek tagjai. A süteményekre egy kereszt és egy ’M’ betű került, ezek mentén lehet majd kettétörni a süteményt, ezzel szimbolizálva azt, ahogy Szent Márton megosztotta köpenyét a koldussal. A szervezők szerint már a készülődés is közösséget kovácsol, az ünnepséget pedig idén tovább bővítik; meghívták a Balaton-felvidék azon településeit, akik Szent Márton templommal rendelkeznek. 

Rácz Tamásné Páldy Eszter: „Ez egy következő közösségépítő program. Tehát hogyha ez a mézeskalácssütés az egyesületeket összehozza – továbblépünk – utána a Balaton-felvidéki hasonló településeket összehozza, akkor megint léptünk egyet előre, megint egy közösség épül. Én ajánlom mindenkinek, hogy ebben a közösségépítésben vegyen részt,a mi azzal kezdődik, hogy az ember magát megosztja a többiekkel, tehát ha én adok, sokkal többet kapok vissza, mint amennyit gondolnánk.”

A Szent Márton napi ünnepség vasárnap 17 órakor kezdődik a kastélyparkban, majd a Fő térre vonulnak a résztvevők. Ott szeretetvendégség és ünnepi műsor lesz, de idén is meglepetés ajándékkal köszöntik a Mártonokat.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
 
 
 
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus