+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Újra áll Hévízi Lulu síremléke
2018. november 16. péntek 17:15 - Keszthely
Újra áll Hévízi Lulu síremléke
Felavatták Hévízi Lulu új szobrát Keszthelyen. Az 1920-ban a Hévízi-tóba fulladt kislány síremlékét több mint egy esztendeje tulajdonították el ismeretlen tettesek a Szent Miklós temetőből. Most Kovács György, keszthelyi lakos kezdeményezésére a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének keszthelyi csoportja és Túri Török Tibor jóvoltából új szobrot állítottak a régi helyére.

Manninger Jenő és Nagy Bálint leplezték le Hévízi Lulu síremlékét. A Hévízi-tóba fulladt kislány vasszobra közel egy évszázadon át állított emléket a kislánynak. Több mint egy éve ismeretlen tettesek eltulajdonították a síremléket, így a keszthelyiek csak a posztamensen helyezhették el az emlékezés virágait. A város lakói számára nagyon sokat jelentett ez az emlékmű.

„Úgy gondoljuk, hogy egy fájó sebet tudunk ezzel begyógyítani. Azt gondolom, hogy ez nem csak egy képzőművészeti alkotás, hanem egy olyan üzenettel bíró szobor, amelyből, és a történetéből, és ennek a visszajelzéséből is sokat tanulhatunk az összefogásról, a közösségről, a közösség erejéről, és azt hiszem, hogy minden ilyen lehetőséget meg kell ragadnunk a mostani időkben.” - tájékoztatott Csótár András, az Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke.

Hévízi Lulu árva gyerek volt, így szülők híján gróf Festetics Taszilóné Mary Victoria Hamilton hercegnő temetette el. Sírja fölé egy vasból készült szobrot emeltetett. Ennek a mintájára készítette el az új szobrot Túri Török Tibor, ellenszolgáltatás nélkül.

„Nekem az tetszett, aranyos volt, de nagyon a múlt századfordulón fogalmazódott meg – kicsit olyan nagyon buta szót használok, templomszagú volt, túlságosan ájtatos volt egy gyerekhez, egy apró kis lényhez, aki végül is nem tudott élni, angyallá lett hamar. Tehát átfogalmaztam magamban, és egy ilyen tovatekintő, életet igenlő – szerette volna, igen, az életet, és a vágyak megrekedtek ebben a tragédiában, hogy a tóba fulladt.” - emelte ki a szobrász.

Az ellopott szobor ügyét a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének keszthelyi csoportja karolta fel. Ők kérték fel az új emlékmű megalkotására Túri Török Tibort is. Az új síremlék már mindenszentek előtt a helyére került, az avatást azonban csütörtökön tartották a Szent Miklós temetőben.

„Mi, keresztény értelmiségiek igyekszünk a város életében részt venni, és minden kulturális eseményen, és olyan, ami értéket képvisel vagy közvetít, az mellé melléállunk. Úgy gondoltuk, hogy ez is az összefogás, a szeretet, a hitről szól, és mi ezért gondoltuk, hogy mi ebben szívesen részt veszünk.” - tette hozzá Krupláné Nagy Ágnes, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Keszthelyi Csoportjának elnöke.

A megemlékezés zárásaként a keszthelyiek mécseseket helyeztek el Hévízi Lulu szobránál, így emlékezve az árva kislányra.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus