+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szép időben ünnepeltek a borászok
2016. május 27. péntek 18:16 - Vonyarcvashegy
Szép időben ünnepeltek a borászok
Napsütésben ünnepelték Szent Orbánt, a szőlészek-borászok védőszentjét Vonyarcvahegyen. A hagyomány szerint Orbán napját követően fellélegezhettek a gazdák, hiszen az utolsó fagyosszent után már nem kellett tartani attól, hogy elfagy a szőlő. Az április végi hideg nem tett jót a már kirügyezett növénynek, de a gazdák reménykednek a napos nyárban és a jó szüretben is.

Borral és vízzel is meglocsolták Szent Orbán szobrát szerdán délután Vonyarcvashegyen. A negyedik fagyosszent a borászok, kádárok, kocsmárosok védőszentje, és úgy tartják, ha neve napján esik, savanyú lesz a bor. A 2011-ben állított szobornál harmadik éve rendez a település borünnepet a a Balaton-felvidéki hegyközség és a Da Bibere Borlovagrend közreműködésével.

„Nagyon jelentős rendezvény a Boros Forgatagunk és a Csemegeszőlő Fesztiválunk, ebből kifolyólag gondoltuk, hogy mindenféleképpen, hogy a bor azért ne csak palackban, hanem emlékezésben is és emlékhelyként is működjön. Ezért úgy gondoltuk, a fafaragó tábor keretein belül, hogy egy Orbán szoborral ékesítjük föl a településünket.” - tájékoztatott Péter Károly, Vonyarcvashegy polgármestere.

A település vezetője elmondta, idén is megválasztották a település borát, ami 2016-ban a Vonyarci Ámor és a Vonyarcvashegyi Cserszegi fűszeres lett a Papp Családi Pincészet jóvoltából.

Dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend nagymestere Szent Orbán alakját elevenítette fel. Jó jelnek vélte a napsütéses időt, de említést tett az április végi fagykárokról is. Elmondta, leginkább a késői fakadású és a jó helyre ültetett szőlő élhette túl a hideg időt. „Az volt a legnagyobb baj, hogy korai volt a tavaszodás, és ebből adódóan nagyon kint voltak a rügyek, voltak ilyen kis arasznyi nagyságú hajtások. És, ugye minél nagyobb egy hajtás, annál jobban ki volt téve a fagynak a veszélyének, hiszen abban a nagyobb hajtásban, ugye a sejtekben sokkal kisebb koncentrációban van a sejtnedv, és ebből adódóan ugye több víz van benne, sokkal könnyebben fagyott meg.” - mondta az elnök-nagymester.

Emberemlékezet óta nem volt ilyen fagy, hangsúlyozta Papp Ferenc, a Balaton-felvidéki Hegyközség vezetőségi tagja. Elmondta, ilyenkor a borászok szigorú büntetést mértek az Orbán-szoborra, előfordult, hogy sárral is megdobálták.

Szerencsére idén napsütést hozott a védőszent, ezért a gazdák bíznak a jó termésben. A megemlékezést a Nagyváthy Néptáncegyüttes műsora és közös táncház zárta.

Regman Karola – Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az influenzaszerű megbetegedések miatt több osztályon is látogatási tilalom lépett életbe.
 
Egy keszthelyi diáklány, Kéri Anna Katica nyerte meg a Nagy Magyar Filmteszt országos versenyét.
 
Sajtótájékoztató keretén belül számolt be Nagy Bálint bővebben a képviselő-testületi ülés döntéseiről.
 
Nyolc keszthelyi sportoló is továbbjutott az országos tollaslabda diákolimpia döntőjére!.
 
A jó idő miatt zavartalanul zajlanak a szőlőmetszések.
 
Február 26-án volt hamvazószerda, amely a böjtölés, a megtartóztatás kezdő napja a hívők számára.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó