+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthelyi értékek
2016. május 31. kedd 17:22 - Keszthely
Keszthelyi értékek
Ezzel a címmel szerveztek városismereti vetélkedőt az azonos névvel megjelent információs füzet tartalmára építve. A megmérettetésre 2., 3., 5. és 6. osztályos diákokat vártak. A Balaton Színház Simándy termében három keszthelyi általános iskola tíz csapata adott számot tudásáról.

A vetélkedő alapjául szolgáló forrásanyag tavaly ősszel jelent meg a Goldmark Károly Művelődési Központ égisze alatt megalakult Hungarikum Klub munkájának köszönhetően. A kiadvány a Települési Értéktárba felvett épített és kulturális örökségeket, híres embereket, látnivalókat, múzeumokat és rendezvényeket gyűjtötte csokorba nem csak az idelátogatóknak. Keszthelyt nemcsak a turistákkal, hanem a város diákjaival is meg kell ismertetni. – hangsúlyozta Bajzik Lajosné ötletgazda.

A négyfős csapatok évfolyamuknak megfelelő nehézségű tesztet kaptak. A rendelkezésre álló 30 percnél a legtöbb helyen jóval hamarabb végeztek. Természetesen nem azért, mert túl könnyűek voltak a kérdések, hanem mert alaposan felkészültek a város történetéből. A legkisebbek mezőnyében a másodikasokat tömörítő „Tudorkák” is komolyan vették a versenyt. Kiss Róbertet például mindig kikérdezte az édesanyja az adott napra kitűzött részből.A kreatív feladatok minden évfolyamban megegyeztek. Keszthely emblematikus épületeinek fotódarabkáit kellett összeilleszteni, majd pár mondatban bemutatni, illetve a város címerét lerajzolni. A felsősök részére annyi volt a nehezítés, hogy a tesztsorban több kérdésre kellett válaszolniuk ugyanannyi idő alatt. Az „Egrys csillagok” tagjai minden héten találkoztak, összeültek. Kiss Attila úgy érezte, hogy jól sikerült a tanultakból a beszámoló.

A háromtagú zsűriben Hargitainé Vári Éva, a Helikon Kastélymúzeum könyvtárosa, Kardos József nyugalmazott magyar-történelem szakos tanár és Dr. Cséby Géza irodalomtörténész foglalt helyet. Utóbbi szakértőként részt vett a Hungarikum Klub „Keszthelyi értékek” című kiadványának elkészítésében, így pontosan tudta, milyen ismeretanyagot kellett elsajátítani a gyerekeknek. Tudásuk messze meghaladta az ítészek és a szervezők reményeit. A zsűrielnök az ilyen alkalmak fontosságára hívta fel a figyelmet és aláhúzta: Annak a nemzetnek, népnek, amely nem ismeri a múltját, jövője sem lehet.

A résztvevők izgatottan várták az értékelést. Keszthely város polgármestere, a Helikon Kastélymúzeum, a Balatoni Múzeum, a Nők a Balatonért Egyesület keszthelyi csoportja, valamint a házigazda Goldmark Károly Művelődési Központ jóvoltából senki sem távozott üres kézzel. A képzeletbeli dobogó legfelső fokára a 2. osztályosoknál az egrys „Tudorkák”, 3. évfolyamon az „Ármin és a csajok”, az 5.-eseknél a Csány-Szendrey iskola Fodor utcai intézményéből az „Időutazók”, 6. osztályban pedig az „Egrys csillagok” csapat állhatott.

Kalapos István – Keszthelyi Televízió

A Keszthelyi értékek vetélkedőről bővebb összeállítással jelentkezik a június 7-i Szignatúra című kulturális magazin.

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A program célja volt, hogy tartalmas kikapcsolódást biztosítsanak a keszthelyi családoknak.
 
Ismét a Helikon Kastélymúzeum volt az egyik helyszíne a rendhagyó közösségi véradásnak.
 
Irak, Szíria, Libanon és Jordánia keresztény közösségeit mutatja be egy nemrég megjelent kiadvány.
 
Belügyminisztériumi támogatásból és az önkormányzat önerejéből korszerűsítették az utcát.
 
A városvezetés szándéka, hogy minél több közösségi teret, játszóteret újítson fel, vagy építsen
 
A Híradó Plusz vendége: Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. ügyvezetője.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár