+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megújult a Szent János forrás
2016. június 1. szerda 09:11 - Gyenesdiás
Megújult a Szent János forrás
A gyenesdiási, 190 éves Nepomuki Szent János szobor tövében megbúvó forrást tisztították ki és hozták rendbe a Forrásvíz Természetbarát Egyesület tagjai. A kitűnő vízminőségű forrás nagyon kedvelt az ide látogatók körében, a rekonstrukció után pedig kellemes pihenőhelyül is szolgál majd a helyiek és a turisták számára is.

Újra megindult a víz a gyenesdiási Szent János forrás majolika vízköpőjéből. Ennek apropóján döntött úgy a Forrásvíz Természetbarát Egyesület és a település vezetője, hogy rendbe hozzák a forrásépületet és környezetét. Kitisztították a környéket, fákat ültettek és virágokat is telepítettek. Három hétvégén át zajlottak a munkálatok, pénteken az utolsó simításokat végezték a lelkes önkéntesek.                    

„Szeretnénk a hagyományok, és egyéb kultikus helyeink mellett ezt a forrást is úgy megőrizni, hogy az embereknek, amikor itt elhaladnak, legyen egy kis megállás, hogy hűsöljenek, és igyanak ebből a forrásból, mert ez egészséges és tiszta víz.” - magyarázta a Forrásvíz Természetbarát Egyesület titkára.

Horváth Sebestyénné elmondta, terveznek egy emléktáblát állítani, illetve a forrást körülvevő fák tövében Darnai-Dornyai Béla, Léczfalvi Sándor és Talabér János emlékkövei lesznek elhelyezve.

Gál Lajos, a település polgármestere felhívta a figyelmet arra, nagy dolog, hogy újra van hozama a forrásnak. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a bauxitbánya bezárása után visszaszivárogtak a földbe a karsztvizek. Fontos ez, hiszen a pár méterre található, ma a DRV Zrt. területén fekvő alapforrás felelős Keszthely és környékének ivóvíz ellátásáért. Az alapforrás túlfolyója mentén valamikor vízimalom működött. Itt volt molnár a papköltő Talabér János édesapja, aki a forrás felett álló Nepomuki Szent János szobrot is állíttatta. Az Egyesület tervei között szerepel a romosan álló malomépület felújítása, és egy kiállítóhely kialakítása is.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár