+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Dr. Bakonyi Károly emlékére
2016. június 6. hétfő 10:32 - Keszthely
Dr. Bakonyi Károly emlékére
A Helikon Kastélymúzeumban, a Balatoni Borok Házának területén található az az emlékszoba, mellyel a szőlőnemesítő Dr. Bakonyi Károly élete és munkássága előtt tisztelegnek.

A Helikon Kastélymúzeum új, állandó kiállításának helyszíne a híres szőlőnemesítő, Dr. Bakonyi Károly emlékét idézi. A kutató, aki 1949-től hat államilag minősített klónfajtát, hat köztermesztésre alkalmas fajtát, magnélküli és mazsolaszőlőt állított elő, a Cserszegi Fűszeressel vált igazán ismertté Európa szerte, 1998-ban. 2010-ben bekövetkezett haláláig a szőlőnemesítésnek szentelte életét. Életét, tudományos munkásságát idéző kiállítás méltó helyre került.Pálinkás Róbert igazgató adott tájékoztatást arról, hogy a kiállított tárgyakat a család segítségével tették közszemlére. A múzeum "keretbe rendezte", és állandó tárlatként nyitotta meg a közönség előtt.

Bakonyi Károly íróasztalától, kitüntetésekig, kutatási anyagokig sok tárgy jeleníti meg a nemesítő mindennapjait. Rengeteg mozzanat a 89 éves korában elhunyt tudósról.

A kertészmérnök nemesítő, akinek elismert fajtáit és klónjait mintegy 5000HA-on termesztik hazánkban, oktatott is. Tudományos cikkei, könyvei ma is segítik a szakágat. A közéletben is nagy szerepet vállalt. Alapító nagymestere volt a Da Bibere Zalai Borlovagrendnek, borversenyeken zsűrizett, aktívan részt vett a szőlő és borkultúra népszerűsítésében.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Vetőné Zeke Erzsébettel a NABE Keszthely és Vidéke Csoportjának vezetője
 
Légy Te a változás és tedd jobbá a világot!
 
A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület EKF támogatásból vásárolt 14 facsemetét.
 
A szentpéterúri családi gazdaság a gabona mellett gyümölccsel és mangalicával is foglalkozik.
 
Megtartották a József Attila vers- és prózamondó verseny területi fordulóját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus