Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / 40 éves a Keszthelyi Fafaragó Szakkör
2016. jún. 7. kedd | Keszthely
40 éves a Keszthelyi Fafaragó Szakkör
Lovaskocsit, faragott sétabotokat és tulipános ládát is láthatnak azok, akik ellátogatnak az idén 40 éves születésnapját ünneplő keszthelyi fafaragó szakkör kiállítására. A Város Napja programsorozat keretein belül tartott megnyitón köszöntötték a szakkör vezetőjét és tagjait, elmondták, példaértékű az az összetartás, ahogy az elmúlt negyven évben a tagok dolgoztak és alkottak.

„Minden fában van egy szobor, csak le kell hántani róla a felesleget.” Így köszöntötte pénteken Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere, a fennállásának 40. évfordulóját ünneplő fafaragó szakkört. A polgármester beszédében elmondta, jó érzés az ilyen közösség, hiszen ez a városnak is rangot biztosít. A jeles évforduló alkalmából nyílt kiállításon 40 év munkája, a régi és új tagok faragott tárgyai is helyet kaptak.

„Nekem ez jelentette a kikapcsolódást, és egy örömet jelentett. A fának az illata, nem mondom, hogy szaga, mert a  fának illata van. Eleve, mikor valamit az ember, fogott egy botot, és elkezdte faragni, és volt egy görcs, s abból kijött egy arc, az valami csoda.” - mesélte Dr. Bekő Lajos a Fafaragó Szakkör egyik legrégebbi tagja.

Bereczky Csaba, a szakkör alapítója és vezetője már a tanulóévei alatt álmodozott egy klubról, ahol elsősorban gyerekeknek, fiataloknak taníthatja meg a fafaragás csínját-bínját. Horváth Ottó, a keszthelyi művelődési központ egykori igazgatója karolta fel elsőként ezt a törekvést, és így alakult meg 1976-ban a helyi fafaragó szakkör.

„Ez a fafaragó kör, ez kimondottan arra épült, hogy a hagyományos népművészeti kultúrának a továbbéltetését, és technikáinak megtanítása volt a fő cél, és ezen tevékenykedtem. Én magam is tanultam, és folyamatosan tanítottam úgy a fiatalokat, mint a felnőtteket. Ha lehetőség volt rá, megszerveztük a tanulmányutakat, többfele jártunk az országban már a hetvenes évek, nyolcvanas évek, kilencvenes években, Erdélybe is eljutottunk tanulmányútra, hogy fejleszthessük a tudásunkat.” - tájékoztatott Bereczky Csaba, a szakkör vezetője.

Kékedi László a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának vezetője kiemelte, a keszthelyi szakkörnek példaértékű az együtt dolgozásra való képessége. Fontosnak tartja, hogy a tagok 40 év óta nagy hangsúlyt fektetnek a fiatalok tanítására, az utánpótlás nevelésére is. Elmondta, sokat jelent az ország, és Európa számára is az ilyen szakkörök megléte.

„El kell jönni, meg kell nézni mindenkinek ezt a kiállítást, erőt meríteni belőle, hogy mennyi szépség lakozik a népművészetben, és a népművészet nem egy múlandó dolog. Ez élő, tehát egy élő népművészet, nem csak a 19. században kell beszélni a népművészetről, jelen pillanatban is ezeket a tárgyakat funkcióba lehet állítani.” - mondta el a Kékedi László.

A szakkör munkáját Csengei Ágota, a Goldmark Károly Művelődési Központ vezetője egy emlékplakettel ismerte el, Kékedi László pedig a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának elismerő oklevelét nyújtotta át a kör vezetőjének. A szakkör kiállítása június 21-ig tekinthető meg a Balaton Színház Simándy termében.

Regman Karola - Keszthelyi TV      

| 2024. jún. 14. péntek 19:15 | Keszthely
Gálaműsorral ünnepelték meg a jubileumot.
| 2024. máj. 28. kedd 19:15 | Keszthely
A jubileum alkalmából tárlaton mutatták be az elmúlt 25 év történéseit.
| 2024. máj. 23. csütörtök 19:15 | Balatongyörök
25 éves jubileumát ünnepli a Balatongyöröki Rendőrőrs.
| 2024. már. 22. péntek 19:15 | Keszthely
Ünnepi délután keretében emlékeztek vissza a tagok az elmúlt negyven és eseményeire.
| 2024. jan. 22. hétfő 16:12 | Zalaapáti
Fennállásuk 20. évfordulóját ünneplik a zalaapáti táncosok.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.