+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tündérrózsa tanösvény a csatorna mentén
2016. június 10. péntek 15:53 - Hévíz
Tündérrózsa tanösvény a csatorna mentén
Virágba borult a Hévízi-csatorna vize, ilyenkor virágzik ugyanis, vörös és ibolyalila társaival együtt a fehér tündérrózsa. Ennek kisvirágú változatát szeretné megóvni a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület, akik egy pályázatnak köszönhetően kiirtották a tavirózsát veszélyeztető növényzetet, és tanösvényt is létesítettek.

„Van egy úgynevezett virágóra is olyan vonatkozásban, hogy a vörös virágú nílusi tündérrózsa éjszaka virágzik, és másnap reggelre becsukja a szirmait, ezért látnak viszonylag kevés virágzó példányt a fürdőzők. A másik, a nílusi fehér tündérrózsa, az pedig szintén éjszaka virágzik, de abból még most is látunk virágzó példányt, mert déltájban csukja be a szirmait. És a kisvirágú fehér tündérrózsa pedig a ragyogó napsütést kedveli.” - mesélte a Hévízi-csatorna titkait Dr. Szabó István, nyugalmazott egyetemi tanár.

A kisvirágú fehér tündérrózsát szeretné megmenteni a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület. A Hévízi-csatorna különleges tavirózsája a tóból már teljesen kiveszett, és jelenlegi élőhelyén is veszélyben van a mederkotrás és az agresszív hínárfajok elszaporodása miatt. A kisvirágú fehér tündérrózsa védett növény, eszmei értéke 5000 forint példányonként.

"Ez a fehér tündérrózsának, vagy fehér tavirózsának a kisvirágú alfaja. A kialakulásának az a magyarázata, hogy feltételezik a szakemberek, hogy, hogy ez a termál tó állandó meleg környezeti hatására alakult ki kisvirágú, meddő változat.” - magyarázta a szakértő.

A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület most egy pályázatnak köszönhetően tanösvényt létesített a csatorna mellett, és megkezdte a lefolyó kitisztítását is. A projektnek köszönhetően a túraút mellett tájékoztató táblákat helyeztek ki, amelyekből a lápvilág kialakulásáról, őkológiai és gazdasági jelentőségéről kaphatunk információkat. A Keszthely területét is érintő, körülbelül 2 és fél kilométeres tanösvény mentén új padokat is kihelyeztek, ahonnan jól megfigyelhető a csatorna élővilága.

„Mi azt vállaltuk a pályázatban, hogy egyrészt egyedszámlálást végzünk, figyelemmel kísérjük a növény szaporodását vagy a darabszám csökkenését, írtjuk a mellette lévő agresszív növényzetet, ami meg is történt. Elég izgalmas volt, csónakról, illetve gumiruhába öltözve tudtuk ezt megkísérelni. Jelen leszünk a kotrásoknál, az évente szükséges kotrásoknál, hogy, ha a kotrógép kiszakítaná ezt a védett növényt, akkor azt vissza tudjuk ültetni.” - mondta Forstner Anna, a Keszthelyi Természetvédő Egyesület vezetője.

A tanösvény gyalogosan kényelmesen bejárható, de a nehezített terepet kedvelők kerékpárral is nekivághatnak. A túraút és környéke természetvédelmi terület, autóval behajtani szigorúan tilos. A tanösvényt Keszthely felől a Gyöngyös-patak töltésétől, Hévíz felől pedig tó déli zsilip-és gátrendszerétől érhetjük el.

Regman Karola - Keszthelyi TV      

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Pályázati forrásból és önkormányzati támogatásból valósultak meg Zalaszántón a beruházások.
 
Az erős szél miatt ágleszakadásoktól tartott a strandüzemeltető.
 
18 pálya, 3 nap, több mint 50 induló – ez számokban a 26. Balaton kupa.
 
28 éve már augusztus első hétvégéje a balatoni halászok napja.
 
A Híradó Plusz vendége: Gyanó Szilvia néprajzkutató.
 
Ószandec és a lengyel-magyar barátság szószólójaként méltatták dr. Cséby Gézát.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár