Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Út az egészségért
2024. júl. 30. kedd | Gyenesdiás
Út az egészségért
Kardió tanösvényt avattak Gyenesdiáson. A Budapesti Szent Ferenc Kórház, a Bakonyerdő Zrt., a Keszthelyi Kórház és a település önkormányzatának összefogásával jött létre az attrakció. A 3 és 7 kilométeres tanösvény az egészség megőrzését és a kardiovaszkuláris betegségek megelőzését szolgálja.

Már az első napon nagy népszerűségnek örvendett a tanösvény. Több mint egy tucat túrázó vállalkozott arra, hogy vezetéssel bejárja a rövidebb, három kilométeres szakaszt. Az útvonal a Nagymezőről indul, és túrajelzések vezetik végig az érdeklődőket. Több állomást is felállítottak, itt semmi más dolgunk nincs, mint megmérni és feljegyezni a terheléses pulzust. A tanösvénnyel a mozgás fontosságára is szeretnék ráirányítani a figyelmet.

„Itt, ami most megnyílt, az egy olyan helyszín, egy olyan lehetőség, ahol egy láthatatlan biztonsággal rendelkező, ellenőrzött mozgásprogramot hajtok végre tulajdonképpen egy túra kereteiben. A gyógytornászaink, a szakma kidolgozta azt, hogy milyen emelkedéssel, milyen gyorsan, milyen pulzusszámmal kell mennem, hogy ez a szívnek a legjobb legyen. Mi ezt próbáljuk a jelekkel, a jelzésekkel elérni a betegeknél, és hogyha ezek a jelzések betartásával különösen eltérő értékeket látunk itt a túralapokon, amiket megkapunk, akkor az nekünk azt mondja, ha panaszokkal jár, vagy panaszok nélkül, hogy valami baj van.” - tájékoztatott Dr. Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója.

A gyenesdiási kardió tanösvény a 12. országosan, a Bakonyerdő kezelésében pedig a második. A megnyitón elhangzott, az erdőgazdaságok a szakfeladatok mellett ökoturisztikai feladatokat is ellátnak. Erre a Bakonyerdő éves szinten 250 millió forintot költ. Ebből tanösvények, erdei pihenők újulnak meg. A cél az, hogy felhívják a figyelmet az erdő adta lehetőségekre, és arra, hogy a látogatók a természettel összhangban használják azt.

„Különösen Keszthely környékén kiemelkedő azok a közjólétinak vagy ökoturisztikainak nevezett létesítményeink, amelyek régóta kedveltek. Ahogy polgármester úr is a megnyitóban említette, Gyenesdiáson is már van négy tanösvény, de van Keszthely határában, Vonyarcvashegy környékén is. A Keszthelyi-hegység maga egy olyan gyönyörű természeti képződmény, ami abszolút alkalmas. Azt pedig láttuk, hogy mennyi látogató érkezik ide, és ezért volt ez az ötletünk, hogy legyen itt is egy ilyen lehetőség.” - emelte ki Jagicza Attila, a Bakonyerdő Zrt. vagyongazdálkodási főmérnöke.

Gyenesdiásnak mindig kiemelten fontosak voltak a családok, valamint az ökoturizmus. A most átadott tanösvény ezt a kettőt ötvözi úgy, hogy az egészséget állítja a középpontba. A Nagymező a térség egyik kirándulóközpontja, sokan töltik itt a szabadidejüket, mások pedig innen indulnak felfedezni a Keszthelyi-hegység csodáit. Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere arról beszélt, a kezdetektől támogatták a kardió tanösvény létrejöttét.

„Azt gondolom, hogyha egy kicsit kimozdulunk mindannyian a természetbe, az már bizonyítja azt, hogy fontosnak érezzük az egészségünket. Az önkormányzat is fontosnak érezte az ebben való együttműködést, éppen ezért a kezdetektől partneri jobbot nyújtott a Bakonyerdő Zrt-nek, valamint a Szent Ferenc Kórház kezdeményezésének. Én úgy gondolom, hogy a jövő is erről szól, hogy egy kicsit az egészségünkkel foglalkozzunk, kimozdítsuk az embereket, ne csak a COVID időszakában, hanem azt követően is. Érezzük, hogy milyen szép helyen élünk, milyen szép a Nyugat-Balaton térsége.” - tette hozzá Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.

Azoknak, akik végigmennek az útvonalon és a kitöltött túralapot bedobják a kihelyezett ládába, a Keszthelyi Kórház, illetve a Budapesti Szent Ferenc Kórház munkatársai kiértékelik az eredményeit.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 19. péntek 19:15 | Balatongyörök
A Balatongyörök és Balatonederics közötti, több szakaszból álló útvonal 38 állomása újul meg.
| 2016. jún. 10. péntek 15:53 | Hévíz
Egy pályázatnak köszönhetően védhetik meg az őshonos növényt.
| 2014. máj. 9. péntek 17:27 | Balatongyörök
Pihenőhelyek, kilátók és tanösvények készültek a Bakonyerdő pályázatának köszönhetően.
| 2024. júl. 12. péntek 19:15 | Vonyarcvashegy
21. alkalommal adták át a Kék Hullám Zászló strandminősítéseket, ezúttal Vonyarcvashegyen.
| 2024. máj. 13. hétfő 19:15 | Vonyarcvashegy
Az új, 16 férőhelyes intézmény 180 millió forintoból épült fel az óvoda közvetlen szomszédságában.
11:15
Diagnózis
11:54
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Vajtó és a világ
18:51
Sporttárs
19:24
Hargita TV
19:43
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Vajtó és a világ
21:51
Sporttárs
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.