+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Rizlingország Ünnepe
2016. július 6. szerda 10:29 - Rezi
Rizlingország Ünnepe
Rizlingországban kalandozhattak mindazok, akik a hétvégén Rezibe látogattak az egyik legnépszerűbb szőlőfajta, az olaszrizling ünnepére. A finom borokról a helyi borászok, a jó hangulatról pedig a település óvodájának és iskolájának gyerekei, és a nyugdíjasklub gondoskodott. A megnyitón részt vettek a Da Bibere Zalai Borlovagrend és a Balatoni Borbarát Hölgyek tagjai is.

Ötödik alkalommal gyűltek össze a rezi szőlősgazdák a település határában, hogy az egyik legnépszerűbb szőlőfajtát, az olaszrizlinget ünnepeljék. A legnagyobb területen termelt szőlő különösen kedveli a rezi klímát, és mivel minden pincénél kicsit más a rizling, ezért érdemes mindegyiket megkóstolni. A helybéliek rendszeres látogatói a rendezvénynek, sokan a saját borukkal koccintanak az asztal mellett.

„Mióta megnyílott, úgyhogy már nem tudom hanyadik éve, most már mindig kint szoktam lenni.” - mesélte Vajda László, egy helyi lakos.

„Nekünk saját borunk is van. Úgyhogy nagyon finom a bor, elsősorban fehérbor szokott lenni, ez bronzérmes volt, tavaly ezüstérmes volt a mi borunk, és rizling, száraz, nagyon kellemes bor. Én kevesebb bort szoktam inni, a szőlőt jobban szeretem, de kevés bor is jó.” - mondta Dr. Szabó Wahlstab Sigrid, szintén rezi lakos.

A rendezvényt Vaszily Zsolt, a Da Bibere Zalai Borlovagrend kancellárja nyitotta meg. Elmondta, nem csak a rizlinget, de a települést és a szőlőtermesztőket is ünnepeljük. Reziben közel ötven hektárnyi területen van szőlőültetvény, innen származik a térségi borverseny aranyérmes bora is, amellyel a résztvevők koccintottak, megnyitva ezzel Rizlingország kapuit.

„Innét nem messze vagyunk, a Karmacsra néző hegyháton. Énnekem csak két fajta borom van, amit most kínálok is, az olaszrizling, ami hagyományosan rezi fajta ugyebár, és a vörösborból pedig zweigelt. Nagyrészt olaszrizlingem van, kisebb mértékben zweigelt.” - mondta Ihász Kovács Lajos, az Ihász Pince tulajdonosa.

A szervezők fontosnak tartják, hogy a helyi borünnepen a település borászai mutatkozzanak be. Nem szeretnék bővíteni a borházak számát, hiszen véleményük szerint egy ilyen rendezvénynek az a lényege, hogy az ide látogató vendégek a helyi szőlőültetvényeken termelt szőlőt és a helyi borokat tudják megkóstolni. Talán ez lehet az egyik különlegessége a programnak, és ezzel tud kitűnni a környék többi borfesztiválja közül. 

„Ha látják a vendégek, akik ide érkeznek, hogy itt a helyi gazdák jól érzik magukat, együtt ünnepelünk, a műsort a helyi kicsiktől a nagyobbakig, a nyugdíjasokig adják, és ezt látják, hogy mi ezt teljes szívből és jóleső érzéssel végezzük, akkor majd egyre nagyobb lesz a forgalom a környező településekről. Egy kicsit mi háttértelepülés vagyunk, ennek ellenére, érezzük ennek a hátrányát, de úgy gondolom, hogy az előnyét is, hogy egyre többen és egyre többen érkeznek majd ide.” - magyarázta Czimondor József, a Rizlingország Ünnepe egyik szervezője.

A helyi óvoda és általános iskola énekkara, az Őszirózsa Nyugdíjasklub és a Rezi Hagyományőrzők szórakoztatták a nagyérdeműt a nap hátralévő részében. Szombaton is folytatódott a mulatság, zenés-táncos műsorok, majd egy fergeteges bál zárta az idei ünnepet.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár