+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Károly Gyulára emlékeznek a MŰSZAK-on
2016. július 18. hétfő 16:31 - Cserszegtomaj
Károly Gyulára emlékeznek a MŰSZAK-on
Károly Gyula, keszthelyi festőművész munkássága jegyében alkotnak idén a Művészek Szabad Alkotóközösségének tagjai. Pénteken indult el a cserszegtomaji kulturális piknik. A 2011 óta működő művésztelep és alkotóközösség tovább erősítette nemzetközi jellegét, török művészek tárlatával indult el a kulturális esemény.

„Nemzetek különbözősége teszi érdekes értékké a művészetüket.” Egry József idézetének jegyében nyílt meg a Művészek Szabad Alkotóközösségének idei kulturális piknikje. Ennek fényében két török festőművész, Ibrahim Coban és Adnan Turan kiállításával várták a vendégeket Takács Ferdinánd és felesége Szencz Lívia otthonában. A tárlatot Illés Major Julianna nyitotta meg, aki elmondta, hogy a vonyarcvashegyi és a cserszegtomaji alkotótáborok kapcsolatának köszönhetően mutatkozhat be itt a két művész.

„Ez a két alkotó gyakran és eredményesen szokott szerepelni a Balaton Szalon nemzetközi képzőművészeti versenyen, illetve a VoVa Miniart versenyeken. És mint díjazott festőművészek kerültek meghívásra a Vonyarcvashegyi Művésztelepre. A házigazdáink is rendszeres alkotói a Vonyarcvashegyi Művésztelepnek és így jött a kapcsolat, ami összehozta a török és az itthoni alkotókat.” - magyarázta a festőművész, aki természetesen tagja a MŰSZAK-nak is. 

Ibrahim Coban táj és építészeti ihletésű alkotásai, valamint Adnan Turan török vidéket bemutató képeit július 21-ig láthatja a közönség. A MŰSZAK 2011-ben indult el, akkor a barlang témája köré fonták a művésztelepet. A következő évtől kezdve egy-egy neves – de méltatlanul – elfeledett keszthelyi, vagy zalai kötődésű művész jegyében alkotnak a kulturális piknik résztvevői.

A házigazda Takács Ferdinánd elmondta: „Az első ilyen nekifutás mindjárt Egry József volt, kedvenc festőművészem. Egryről tudni kell, hogy Zala megyébe született, Zala megyébe halt meg, Badacsonyban, ami akkor még Zala megyéhez tartozott. Zala megyében senki nem emlékezett meg Egryről. Utána jöttek a következő dunántúli festők, Derkovits, aztán tavaly Mikus Gyula keszthelyi festő és most került sor Károly Gyulára.”

Károly Gyula 1910-ben született Keszthelyen. Tanulmányai során novíciusnak jelentkezett, de végül a művészi pályát választotta. Főleg templomok fal- és oltárképeit készítette és restaurálta például Zalaváron, Zalakaroson, vagy Garaboncon. A MŰSZAK nyitótárlatán három festményét is bemutatták, melyeket unokaöccse és annak felsége hozott el Cserszegtomajra. 

Károly Gyula művészetét mélyen ihletett vallásosság jellemezte, ezért egészen a rendszerváltásig háttérbe szorították munkáit. A MŰSZAK célja, hogy most ráirányítsák a figyelmet az 1989-es haláláig Keszthelyen élő művészre. A kulturális piknik a hét bármely napján várja az érdeklődőket. A festők és szobrászok alkotása mellett lesz kovácsolás és korongozás. Szerdán akciófestést és irodalmi estet rendeznek, csütörtökön pedig Ibrahim Coban tart workshopot. A záró kiállítás pénteken 18 órakor nyílik meg a résztvevő művészek munkáiból.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Keszthely város jegyzője a koronavírus járvány miatt nem engedélyez esküvőt.
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó