+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Lengyelországban jártak a VSZK-sok
2018. november 29. csütörtök 18:31 - Keszthely
Lengyelországban jártak a VSZK-sok
Lengyelországban vett részt 3 hetes szakmai gyakorlaton 12 VSZK-s diák. Az iskola az Erasmus+ programban nyújtott be sikeres pályázatot, ennek köszönhetően utazhattak el a diákok október végén. Ma délelőtt a gyakorlatot igazoló bizonyítványt vehették át az intézményben.

A diákok ünnepélyes keretek között a VSZK igazgatójától vehették át az a tanúsítványt, amely igazolja, hogy teljesítették a 120 órás szakmai gyakorlatot. A tanulók egy lengyel szállodában ismerkedtek a főzés, a felszolgálás és a vendégfogadás mikéntjével. A fiatalok saját bevallásuk szerint nagyon sokat tanultak a három hét alatt.

„Nagyon sok szakmai tapasztalatot szereztünk, amit a munkahelyünkön kaptunk. Nagyon barátságosak voltak velünk, és rengeteg új konyhatechnológiai módszert tanultunk, új fűszereket ismertünk meg, új ételeket. Voltak olyan ételek képzeljétek, amit én nem szerettem. Kimentem a lengyelországi szakmai gyakorlatra, és megkedveltem, megtanultam megfőzni.” - mondta Hosszú Kevin, a ZSzC Keszthelyi Vendéglátó Szakgimnáziumának diákja.

A diákok Ostrów Wiekopolskiban teljesítették a gyakorlatukat. A fiataloknak a munka és a tanulás mellett kirándulásra is volt lehetőségük. Megismerkedhettek a lengyel kultúrával és néhány nevezetességgel is. Arra is volt rálátásuk, hogy miben különbözik a lengyel és a hazai vendéglátás.          

„Ugyanúgy dolgoznak, ugyanúgy szolgálnak fel, mint itthon, talán annyi különbséggel, hogy talán kicsit temperamentumosabbak, mint itthon. Nagyon kedvesek voltak mindig velünk és barátságosak, jól fogadtak minket a szállásunkon is. A munkahelyemen is, a Kevin gasztronómiában dolgozott, vendéglátásban, én meg recepciósként.” - tette hozzá egy másik tanuló, Horváth Júlia.

A pályázatot az intézmény pedagógusai adták be, a sikeres projekt több éves munka eredménye. A szakmai gyakorlatról mind a vendéglátók, mind replicas relojes pedig a hazai tanulók és pedagógusok visszajelzései pozitívak voltak. A diákokat a nyelvtudásuk és a szakmai kompetenciájuk alapján választották ki.     

„A tanulók külföldi munkahelyeken szerezhetnek szakmai tapasztalatokat, és emellett persze olyan személyes kompetenciákat is el tudnak mélyíteni, mint a problémamegoldó képesség, az önálló feladatmegoldás. Azt gondolom, hogy azok a tanulók, akik ezen részt vettek, részt vehettek, óriási előnnyel fognak majd a munkaerőpiacon megjelenni.” - emelte ki Fisli István, a ZSzC Keszthelyi Vendéglátó Szakgimnáziumának igazgatója.

Az Erasmus+ programban két alkalommal van lehetőségük a diákoknak külföldre utazni. Lengyelország mellett Németországban is részt vesznek a VSZK tanulói szakmai gyakorlaton, ide már egy másik csapat utazik az intézményből.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A buszmegállókban és a forgalmasabb közterületeken lehet találkozni a GESZ munkatársaival.
 
Zalaszántó önkormányzata a járvány megfékezésének érdekében döntött a lezárás mellett.
 
A gyógytavat lezárták, a szakrendelések többsége továbbra is működik az intézményben.
 
A koronavírus-járvány továbbterjedésének megelőzősére hozták meg a döntést a városvezetők.
 
A kijárási korlátozás nem akadályozza az önkénteseket abban, hogy adjanak vért.
 
A keszthelyi kulturális intézmények a járványhelyzetben sem hagyják magára a közönséget.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó