Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A gímek koronája
2016. szep. 13. kedd | Keszthely
A gímek koronája
Bámulatos gímszarvastrófeákkal várták a látogatókat a hétvégén az V. Festetics Trófeaszemlére és a Vadászati Kultúra Ünnepére. A legnagyobb szabadtéri trófeamustrán nem csak a szakmának kedveskedtek a szervezők, hiszen a látogatók az elejtett vadak koronái mellett egy színvonalas képzőművészeti tárlatban is gyönyörködhettek.

Idén a gímszarvas volt a főszereplője az ötödik alkalommal megrendezett Festetics Trófeaszemlének és a Vadászati Kultúra Ünnepének. Az érdeklődők közel száz gímtrófeát csodálhattak meg a hétvégén a Vadászati Múzeum parkjában. Döbörhegyi József maga nem vadászik, de erdészeti dolgozóként szívesen gyönyörködik a kiállított gímbika trófeákban.

„Én az erdészetnél dolgoztam örök életben, a Zalaerdőnél, úgyhogy hát ezek érdekelnek annyira, hogy csak megnézem. Tavaly kihagytam, most van rá lehetőségem, hogy eljöjjek, és hát nagyon tetszenek. Mivel erdei ember vagyok, szinte az erdőben születtem, úgyhogy magaménak érzem.” - mesélte a látogató.

A szemlét Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója, a Zala Megyei Vadászszövetség elnöke nyitotta meg. Elmondta, a rendezvény célja, hogy emléket állítson a vadászati kultúrának és hagyományoknak.            

„Azt gondolom, hogy mi, vadászemberek így szeptember elején mindannyian egy picikét ünneplőbe öltöztetjük a lelkünket. Ilyenkor hangosak a zalai erdők a gímbikák bőgésétől, ilyenkor van a gímeknek a násza, és ahogy mondtam, a zalai gímbika méltán híres és nekünk tényleg az a feladatunk, hogy egy picikét felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy mi is az a környezetünkben, ami valóban kiemelkedő és tökéletes.” - emelte ki az igazgató.

A két napos ünnepség megnyitóján átadták a 2010-ben alapított Festetics Kulturális Örökség díjat is. Ezt az elismerést azoknak ítélik oda,  akik munkájukkal nagyban hozzájárulnak a Festetics örökség ápolásához és továbbviteléhez. Az idei évben Szegedi László, a Veszprém Televízió főszerkesztője vehette át a rangos kitüntetést.

„Ez a díj egy nagy meglepetés volt a számomra, de egy nagy öröm, és egy nagy megtiszteltetés is. 2012 óta, amikor elindult a Festetics Trófeaszemle, dogozunk együtt Tóth Csaba igazgató úrral és munkatársaival. Segítettük nagyon sokat ennek a rendezvénynek a kommunikációját. Én mindig meghatottan néztem, amikor valaki átvette ezt a díjat, és soha nem gondoltam volna, hogy egyszer valaha én is megkapom. Nagyon komoly megtiszteltetés egy ilyen komoly díjat elnyerni, megkapni.” - mesélt a díjról a Veszprém Televízió vezetője.

A bámulatos trófeák mellett a múzeum különtermében egy képzőművészeti kiállításra is sor került. A Vadászati Kulturális Egyesület minden évben meghirdet egy pályázatot, ahová idén 26 alkotó 70 alkotással pályázott. A szakmai zsűri 51 művet ítélt kiállításra érdemesnek, de csak a legkiválóbb alkotások nyerték el a Vadászati Kulturális Érték címet is.         

„A Vadászati Kulturális Érték címet ítélték oda, , ami a mostani 51 kiállított alkotásból 11 kapta meg, tehát ez is azért jelzi azt a színvonalat, amit ez a díj képvisel. 2013-ban az egyesületünk alapított egy új képzőművészeti nagydíjat Balogh Péter Művészeti Nagydíj néven, azt pedig minden évben egyszer, egy embernek adjuk oda, idén Sándor Róbert grafikusművész kapta.” - tájékoztatott Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület elnöke.

A trófeákban két napig gyönyörködhettek az érdeklődök, a kiállítás azonban december közepéig tekinthető meg a Vadászati Múzeum különtermében. 

Regman Karola - Keszthelyi TV          

| 2021. okt. 8. péntek 14:42 | Keszthely
A Festetics Trófeaszemlén kiállítást nyitnak, vadászokat avatnak és a Conklin-díjat is átadják.
| 2019. szep. 16. hétfő 15:57 | Keszthely
8. alkalommal nyitották meg a Trófeaszemlét a Vadászati Múzeum parkjában.
| 2019. szep. 13. péntek 16:04 | Keszthely
Közel száz gímkoronát csodálhat meg a közönség szombattól a Vadászati Múzeumban.
| 2018. szep. 17. hétfő 17:20 | Keszthely
Változatos és érdekes válogatást mutattak be a környező erdők gímtrófeáiból a 7. Festetics Trófeaszemlén
| 2017. szep. 11. hétfő 16:26 | Keszthely
Hatodik alkalommal szervezték meg a Festetics Trófeaszemlét Keszthelyen.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
09:24
Savaria Filmfesztivál
09:26
09:28
Ludovika TV
10:00
Híradó
10:45
Balasport 2023
11:15
Sporttárs
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.