+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A gímek koronája
2016. szeptember 13. kedd 16:27 - Keszthely
A gímek koronája
Bámulatos gímszarvastrófeákkal várták a látogatókat a hétvégén az V. Festetics Trófeaszemlére és a Vadászati Kultúra Ünnepére. A legnagyobb szabadtéri trófeamustrán nem csak a szakmának kedveskedtek a szervezők, hiszen a látogatók az elejtett vadak koronái mellett egy színvonalas képzőművészeti tárlatban is gyönyörködhettek.

Idén a gímszarvas volt a főszereplője az ötödik alkalommal megrendezett Festetics Trófeaszemlének és a Vadászati Kultúra Ünnepének. Az érdeklődők közel száz gímtrófeát csodálhattak meg a hétvégén a Vadászati Múzeum parkjában. Döbörhegyi József maga nem vadászik, de erdészeti dolgozóként szívesen gyönyörködik a kiállított gímbika trófeákban.

„Én az erdészetnél dolgoztam örök életben, a Zalaerdőnél, úgyhogy hát ezek érdekelnek annyira, hogy csak megnézem. Tavaly kihagytam, most van rá lehetőségem, hogy eljöjjek, és hát nagyon tetszenek. Mivel erdei ember vagyok, szinte az erdőben születtem, úgyhogy magaménak érzem.” - mesélte a látogató.

A szemlét Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója, a Zala Megyei Vadászszövetség elnöke nyitotta meg. Elmondta, a rendezvény célja, hogy emléket állítson a vadászati kultúrának és hagyományoknak.            

„Azt gondolom, hogy mi, vadászemberek így szeptember elején mindannyian egy picikét ünneplőbe öltöztetjük a lelkünket. Ilyenkor hangosak a zalai erdők a gímbikák bőgésétől, ilyenkor van a gímeknek a násza, és ahogy mondtam, a zalai gímbika méltán híres és nekünk tényleg az a feladatunk, hogy egy picikét felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy mi is az a környezetünkben, ami valóban kiemelkedő és tökéletes.” - emelte ki az igazgató.

A két napos ünnepség megnyitóján átadták a 2010-ben alapított Festetics Kulturális Örökség díjat is. Ezt az elismerést azoknak ítélik oda,  akik munkájukkal nagyban hozzájárulnak a Festetics örökség ápolásához és továbbviteléhez. Az idei évben Szegedi László, a Veszprém Televízió főszerkesztője vehette át a rangos kitüntetést.

„Ez a díj egy nagy meglepetés volt a számomra, de egy nagy öröm, és egy nagy megtiszteltetés is. 2012 óta, amikor elindult a Festetics Trófeaszemle, dogozunk együtt Tóth Csaba igazgató úrral és munkatársaival. Segítettük nagyon sokat ennek a rendezvénynek a kommunikációját. Én mindig meghatottan néztem, amikor valaki átvette ezt a díjat, és soha nem gondoltam volna, hogy egyszer valaha én is megkapom. Nagyon komoly megtiszteltetés egy ilyen komoly díjat elnyerni, megkapni.” - mesélt a díjról a Veszprém Televízió vezetője.

A bámulatos trófeák mellett a múzeum különtermében egy képzőművészeti kiállításra is sor került. A Vadászati Kulturális Egyesület minden évben meghirdet egy pályázatot, ahová idén 26 alkotó 70 alkotással pályázott. A szakmai zsűri 51 művet ítélt kiállításra érdemesnek, de csak a legkiválóbb alkotások nyerték el a Vadászati Kulturális Érték címet is.         

„A Vadászati Kulturális Érték címet ítélték oda, , ami a mostani 51 kiállított alkotásból 11 kapta meg, tehát ez is azért jelzi azt a színvonalat, amit ez a díj képvisel. 2013-ban az egyesületünk alapított egy új képzőművészeti nagydíjat Balogh Péter Művészeti Nagydíj néven, azt pedig minden évben egyszer, egy embernek adjuk oda, idén Sándor Róbert grafikusművész kapta.” - tájékoztatott Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület elnöke.

A trófeákban két napig gyönyörködhettek az érdeklődök, a kiállítás azonban december közepéig tekinthető meg a Vadászati Múzeum különtermében. 

Regman Karola - Keszthelyi TV          

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Festetics-kastélyban adtak hangversenyt.
 
Huszonhetedszer tartották meg a polgárőrség legnagyobb ünnepét
 
Általános iskolásoknak szervezett tábort a keszthelyi rendőrség, a szórakozás mellett tanulnak is.
 
A balesetben nem sérült meg senki, anyagi kár sem keletkezett.
 
A tárlat dr. Petánovics Katalin, az 1970-es években gyűjtött népmesecsokrán alapul.
 
Az időközi választás után köszönetet mondott Kovács Viktória.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár