A száz éves présháznál gyülekeztek a szüretelők szombaton Gyenesdiáson. Az ünnepi préselés ugyan elmaradt, ugyanis a présház öreg fái már nem bírják a terhelést, de a Gyenesi Négyes és a Dalárda énekszóval szórakoztatta az érdeklődőket. A felvonulók a Községházánál kértek engedélyt a település polgármesterétől a mulatság megtartására, majd a 71-es úton és a Madách utcán vonultak végig a Kárpáti Korzóig.
„Nagyon fontosnak érzem, hogy a rendszerváltás óta Gyenesdiáson már egyik legfontosabb rendezvény a szüreti felvonulás, a szőlő előtt és a bor előtti tisztelgés. úgy érzem, hogy egykori hegyközségi településként nekünk ezt a tiszteletet meg kellett tenni és természetesen nap mint nap és évről évre ezt egyre nagyobb hangsúllyal kell szerepeltetnünk., hiszen keresik most már ezt a rendezvényt.” - mesélt a kezdetekről Gál Lajos polgármester.
A szüreti mulatság az ősz első komoly rendezvénye Gyenesdiáson, ahol a szőlő, a must és az újbor, valamint a helyi őstermelők is bemutatkozhatnak. A szüreti menet egyre népszerűbb a településen, nem csak a helyi, de a környékbeli óvodások, iskolások és kultúrcsoportok is részt vesznek, a helyi lakosok és a vendégek pedig szeretettel fogadják a szüretelőket.
„Először vagyok itt, és körülbelül három perce, úgyhogy még sokkal többet nem tudok mondani róla. Nagyon jó, nagyon tetszik.” - mondta egy Alföldről érkezett vendég, Kiss Péter Zsolt.
Sok helyen már elkezdődött a szüret, sőt vannak olyan szőlőfajták, mint például az Irsai Olivér, amelyek már a hordóban vannak. Sok probléma volt idén a szőlőkkel, az esős időjárás és a jégesők is megtépázták a termést, a helyi borosgazdák azonban bizakodóak az újbort és a jövő évi szőlőtermést illetően is.
„Sajnos az idei év nekünk nem olyan nagyon kedvező, mert kezdődött a faggyal, kezdődött utána a jégveréssel, de ami megmaradt, azért bízzunk benne, hogy jövőre is lesznek kiváló borok belőle. Bízzunk a jövőben, hogy ez a jég elkerül bennünket. Sajnos az idei évet nagyon tönkretette.” - tájékoztatott egy gyenesdiási szőlősgazda, Rádi László.
A Kárpáti Korzón a kisbíró köszöntötte az egybegyűlteket, majd népzenével és néptánccal folytatódott a programok sora. A vendégek musttal és helyi borokkal kínálták, de az ínyencek birkagulyást és erdélyi töltött káposztát is kóstolhattak.
Regman Karola - Keszthelyi TV