+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A szőlő és a bor előtt tisztelegtek
2016. szeptember 13. kedd 16:45 - Gyenesdiás
A szőlő és a bor előtt tisztelegtek
Huszárok, néptáncosok és helyi hagyományőrzők részvételével ünnepelték a szüretet Gyenesdiáson. Az idei év időjárása nem kedvezett a szőlőtermésnek, a gazdák azonban bizakodva vágtak neki a szüretnek. A színes sokadalomra sokan kíváncsiak voltak Gyenesdiáson, a felvonulók pedig ízletes helyi borokkal kínálták az érdeklődőket.

A száz éves présháznál gyülekeztek a szüretelők szombaton Gyenesdiáson. Az ünnepi préselés ugyan elmaradt, ugyanis a présház öreg fái már nem bírják a terhelést, de a Gyenesi Négyes és a Dalárda énekszóval szórakoztatta az érdeklődőket. A felvonulók a Községházánál kértek engedélyt a település polgármesterétől a mulatság megtartására, majd a 71-es úton és a Madách utcán vonultak végig a Kárpáti Korzóig.

„Nagyon fontosnak érzem, hogy a rendszerváltás óta Gyenesdiáson már egyik legfontosabb rendezvény a szüreti felvonulás, a szőlő előtt és a bor előtti tisztelgés. úgy érzem, hogy egykori hegyközségi településként nekünk ezt a tiszteletet meg kellett tenni és természetesen nap mint nap és évről évre ezt egyre nagyobb hangsúllyal kell szerepeltetnünk., hiszen keresik most már ezt a rendezvényt.” - mesélt a kezdetekről Gál Lajos polgármester.

A szüreti mulatság az ősz első komoly rendezvénye Gyenesdiáson, ahol a szőlő, a must és az újbor, valamint a helyi őstermelők is bemutatkozhatnak. A szüreti menet egyre népszerűbb a településen, nem csak a helyi, de a környékbeli óvodások, iskolások és kultúrcsoportok is részt vesznek, a helyi lakosok és a vendégek pedig szeretettel fogadják a szüretelőket.                                                 

„Először vagyok itt, és körülbelül három perce, úgyhogy még sokkal többet nem tudok mondani róla. Nagyon jó, nagyon tetszik.” - mondta egy Alföldről érkezett vendég, Kiss Péter Zsolt.

Sok helyen már elkezdődött a szüret, sőt vannak olyan szőlőfajták, mint például az Irsai Olivér, amelyek már a hordóban vannak. Sok probléma volt idén a szőlőkkel, az esős időjárás és a jégesők is megtépázták a termést, a helyi borosgazdák azonban bizakodóak az újbort és a jövő évi szőlőtermést illetően is.

„Sajnos az idei év nekünk nem olyan nagyon kedvező, mert kezdődött a faggyal, kezdődött utána a jégveréssel, de ami megmaradt, azért bízzunk benne, hogy jövőre is lesznek kiváló borok belőle. Bízzunk a jövőben, hogy ez a jég elkerül bennünket. Sajnos az idei évet nagyon tönkretette.” - tájékoztatott egy gyenesdiási szőlősgazda, Rádi László.

A Kárpáti Korzón a kisbíró köszöntötte az egybegyűlteket, majd népzenével és néptánccal folytatódott a programok sora. A vendégek musttal és helyi borokkal kínálták, de az ínyencek birkagulyást és erdélyi töltött káposztát is kóstolhattak.  

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A program célja volt, hogy tartalmas kikapcsolódást biztosítsanak a keszthelyi családoknak.
 
Ismét a Helikon Kastélymúzeum volt az egyik helyszíne a rendhagyó közösségi véradásnak.
 
Irak, Szíria, Libanon és Jordánia keresztény közösségeit mutatja be egy nemrég megjelent kiadvány.
 
Belügyminisztériumi támogatásból és az önkormányzat önerejéből korszerűsítették az utcát.
 
A városvezetés szándéka, hogy minél több közösségi teret, játszóteret újítson fel, vagy építsen
 
A Híradó Plusz vendége: Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. ügyvezetője.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár