+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Meglepetés virágokat hozott a meggyrügy
2016. szeptember 29. csütörtök 19:40 - Gyenesdiás
Meglepetés virágokat hozott a meggyrügy
Kivirágzott egy augusztusban szemzett meggyfának a rügye. A hírre igazán a kertészettel behatóan foglalkozók kaphatják fel a fejüket. A laikusok számára az lehet a gyenesdiási eset jelentősége, hogy egy újabb érdekes eredménye van annak, hogy sokan foglalkoznak az őshonos gyümölcsfák megmentésével. A Tündérkert-mozgalom megjelenése előtt és utána is sokan szaporítják a gyümölcsfákat, így van ezzel Porkoláb János is, akinél a váratlan virágzás megjelent.

„Cigánymeggy sarjúhajtásra lett ez a szemzés elvégezve.” - a kivirágzott szemzést mutatja Porkoláb János. A gyenesdiási férfi augusztus első napjaiban helyezte el a szomszéd fájának gyökerén sarjadt vesszőkre a szemeket. János az édesapjától tanulta a gyümölcs és szőlőoltást, tíz évesen már gyakorolta ezt a szaporítási módot. A már nyugdíjas férfi eddig nem találkozott ilyen jelenséggel, a virágok megjelenését csak a jövő tavaszra várta.

„Valószínű, hogy jó időben kaptam el az ojtástnak az idejét és így kivirágzott az ojtás, amit én még nem tapasztaltam soha életemben és több embert is kérdeztem, olyanokat, akik értenek ehhez, vagy foglalkoznak ilyennel, ők se hallottak erről.” - nyilatkozta a szemzést végző Porkoláb János. 

Porkoláb János szomszédja és jó barátja Páli Lajos. A nyugalmazott megyei főkertész is meglepődve tapasztalta a virágzást. A sok csapadéknak és a kedvező időjárásnak tulajdonítja a különleges jelenséget. Véleménye szerint az a fontos, hogy barátjához hasonlóan sokan tesznek azért, hogy megmentsék és szaporítsák az őshonos, magyar gyümölcsfajtákat.

„Meg lehet menteni olyan fajtákat, amiket nem lehet kapni a faiskolai lerakatban, hanem a János barátomnak is egy olyan régi meggyfája, amit már régen ismert, arról vette le a rügyet és így tovább tudja szaporítani.” - mondta a nyugalmazott megyei főkertész. 

Ezt célozza meg a Tündérkert Mozgalom is. A gyümölcsészeti értéktárak egyfajta génbankjai a Kárpát-medence gyümölcsfáinak. Porkoláb János birtoka is mondhatni egy kisebb tündérkert. 150 éves szabadkéményes pincéje körül számos fa áll és adja évről-évre a finom gyümölcsöket. Sajnos a fagykárok miatt csupán pár alma árválkodik a gyümölcsösben. A kivirágzott meggyek is veszélyben vannak, hiszen ha kemény tél lesz, félő, hogy nem mindegyik példány vészeli át a fagyokat.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Egyre növekszik Európa szerte és hazánkban is a koronavírus fertőzöttek száma. Tartsuk be a szabályokat!
 
A Police Café program keretein belül tanácsokat adtak a hatóságok az érdeklődőknek.
 
Fafaragással és hímzéssel foglalkoztak a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány táborában.
 
Nyáron mutatja legszebb arcát a keszthelyi zsinagóga mellett elterülő, egyedülálló biblikus kert.
 
A hétvégén úttörő programot kínált a Helikon Kastélymúzeum: a kínálat “Parkmozival” bővült.
 
Az Asbóth Szakgimnázium csaknem 400 diákja végez nyári gyakorlatot.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó