+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Így jelenik meg Szent Márton a képzőművészetben
2016. október 17. hétfő 16:14 - Keszthely
Így jelenik meg Szent Márton a képzőművészetben
Korszakonként és országonként is változatos Szent Márton képzőművészeti ábrázolása. Európa egyik legnépszerűbb szentjéről tartott előadást pénteken Lőrincz Zoltán művészettörténész. Előadásában bemutatta, hogy a köpenyét megosztó katona, vagy az apostolok közösségében tartózkodó püspök képe hogyan ihlette meg a különféle országok más-más korszakában élő művészeit.

Szent Márton Európa egyik legkedveltebb szentje. Szűz Mária után a legtöbb templomot az ő tiszteletére emelték. Csak Franciaországban 3284, hazánkban 85 templom viselni a nevét. Népszerűségének és a személyéhez kötődő legendák miatt a képzőművészek kedvelt témája volt a Savariaban született szent. Lőrincz Zoltán nagy kutatója Szent Mártonnak. Több műve jelent meg a kőszegi művészettörténésznek. Keszthelyi előadásában elmondta, hogy leggyakrabban a köpenyét a koldussal megosztó katonaként ábrázolták Szent Mártont. Országonként és korszakonként megoszlik az ábrázolásmód. Hazánkban elsőként a Magyar Anju Legendáriumban jelenik meg Márton.

„Inkább a barokktól jelennek meg az ábrázolások elsősorban püspökalakként. Ebben nagy lökést ad a Szombathelyi Egyházmegye megalapítása - Mária Terézia. Ekkor mint Szombathely, mint Szent Márton szülőhelye, Savaria új jelentőséget kap az egész 18. századi magyar képzőművészetben.” - mondta el a művészettörténész.

Lőrincz Zoltán 79 magyarországi Szent Márton templomot keresett fel első könyvéhez. 8000 kilométert utazott, hogy saját szemével lásson minden Szent Márton ábrázolást. A művészettörténész elmondta, hogy Szent Márton egy olyan személy volt, aki püspök létére barlangban lakott, köpenyét megosztotta a szegényekkel. Véleménye szerint ennek tudatában érdemes elgondolkodni azon, hogy ma hogyan fogadjuk a Magyarországra érkező migránsokat, hogyan viszonyulunk a szegényekhez és az elesettekhez.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A szakemberek szerint egyre tudatosabbak az emberek, így sokan alkalmazzák a gyógynövényeket
 
A Vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskola újságát nem először díjazta a szakma.
 
A helyi önkormányzat támogatásával vásároltak digitális orgonát a cserszegtomaji templomnak.
 
Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendeztek kertivasút találkozót Keszthelyen.
 
Idén Gyenesdiás is benevezett a “Társasjátékok éjszakája” címet viselő kezdeményezésre.
 
Sárgulás Keszthelyen: a kastély udvarán búcsúztak el a végzős diákok a Georgikon Campustól.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus