Készülnek a palacsinták a keszthelyi VSZK tankonyháján. Az iskola 2010 óta szervez szakmai napokat a 7. és 8. osztályos diákoknak azzal a céllal, hogy segítsék a pályaorientációjukat. A tanulók nem csak elméleti tájékoztatást kaptak, de a gyakorlatban is kipróbálhatták a szakács szakmát. Bíró Gyula Zalaapátiból érkezett és nagyon gyakorlottan forgatta a palacsintákat.
„Szeretem is csinálni, meg a keresztanyukámnak a fia is itt tanult a VSZK-ban, és úgy is megtetszett, meg otthon is szoktam ügyeskedni a konyhában.” - mondta a zalaapáti Gábor Áron Általános Iskola diákja.
A gyerekek nem csak a palacsintakészítést próbálhatták ki, de a profi szendvicsek titkaiba is betekintést nyerhettek. A balatoni éttermekben és büfékben, főleg nyáron még mindig nagy kihívást jelent szakképzett munkaerőt találni. Ezt már Fisli István, a VSZK igazgatója mondta. Ezért is fontosak ezek a szakmai napok, hogy a diákok megtapasztalhassák, hogy miről is szól egy-egy hivatás.
„Nem csak a most nyolcadikos, végzős osztályok tanulóit várjuk, hanem a hetedik osztályosokat, akik esetleg még nem nagyon tudják, hogy egy év múlva majd milyen irányba menjenek tovább. Itt egész életközeli helyzetben azokat az alapfogásokat megismerhetik, amelyek a mi szakmáinknak a sajátja. Kiderül, hogy mennyire tetszik nekik, mennyire kapnak kedvet ehhez.” - tájékoztatott az intézmény igazgatója.
Amíg a vendégdiákok a tankonyhán készítették a korai ebédet, addig az iskola éttermében a pincérek tanórája zajlott. Az iskola diákjai már szakmai sikerekkel is büszkélkedhetnek, ugyanis 2. helyezettek lettek a Schnitta Sámuel Gasztronómiai Emlékverseny regionális döntőjében, ráadásul a legjobb pincérnek és a legjobb pincér csapatnak járó különdíjakat is elhozták.
Regman Karola - Keszthelyi TV