+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Braille írással ismerkedtek
2017. január 10. kedd 15:39 - Vonyarcvashegy
A Braille írással ismerkedtek
A vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskolában rendhagyó órát tartott a település művelődési központjának vezetője. Az egyik alsós osztályban a Braille írással és olvasással ismerkedtek a gyerekek. Az óra megtartásának a másként élnek, máshogy élnek emberek megismertetése és elfogadtatása volt a célja. Az iskola és a Művelődéi Ház közös programja a Kulturális Híd keretében zajlott.

Illésné  Major Julianna negyedik osztályosoknak magyarázta el ,hogy az egyik legfinomabb érzékszervünk, a szem milyen fontos, mennyit jelent ha valaki a mindennapokban jól lát. De sokan élnek a világban úgy, hogy vakon születtek vagy elvesztették látásukat. Ők ugyanúgy élnek mint egészséges társaik. Megtanulnak írni és olvasni is egy speciális jel rendszerrel. A Braille ABC segítségével, melyet Louis Braille fejlesztett ki 1821-ben. A hat pontból álló Braille karaktereket , melyekkel lehetővé vált az írás és olvasás vak emberek számára,táblára rajzolva, értelmezve helyettesítették be a rendhagyó órán. A tanulók elgondolkoztak azon,vajon megtudnák-e tanulni a különleges jelrendszert.

Az iskola oktató-nevelő tevékenységébe szorosan illeszkedett a rendhagyó óra. Környezetismeret, magyar és osztályfőnöki órákon többször témaként merül fel a "másság" elfogadása.

A kis diákok Braille ABC-t is kaptak. Próbálgatták megfejteni a jeleket. Elképzelték milyen az a tükörképpel írás melyben a betűket hátulról domborítva alakítják ki. Megismerhették, milyen amikor még írni és olvasni is más,mint amit megszoktak, amit nap mint nap gyakorolhatnak. Mert látnak.

A tanóra lehetőséget biztosított arra, hogy már kisiskolás korban megértsék a gyerekek, hogy látás nélkül élő embertársaik is ugyanúgy élnek mint ők. Tanulnak, dolgoznak, egyedül is jól elboldogulnak  és a legnagyobb segítség számukra  a megértés.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Konferenciára, lovasbemutatókra és fogathajtó programra várták a nyitónapon az érdeklődőket.
 
A táborban 26 fiatal vett részt. A tervek szerint a jövőben több turnust is indítanak majd.
 
A keszthelyiekkel egységben, a város fejlődésért kíván dolgozni a Fidesz-KDNP pártszövetsége Keszthelyen.
 
A Doktoranduszok Országos Szövetségének programja vasárnapig tart.
 
Fokozottan kell figyelni az utakon, az őzek bármikor kiugorhatnak elénk.
 
A sajátos nevelési igényű és a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számára valósult meg a tábor.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó