+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Új látogatóközpont a Kis-Balatonnál
2017. február 6. hétfő 09:44 - Fenékpuszta
Új látogatóközpont a Kis-Balatonnál
Innovatív és környezettudatos látogatóközpont épül a Kis-Balatonnál. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park 950 millió forintos támogatást nyert egy új ökoturisztikai létesítmény létrehozására, valamint a Fekete István Emlékhely megújítására. A számos interaktív elemet tartalmazó központ várhatóan 2019 elejére készül el. Ez a nemzeti park eddigi legnagyobb beruházása.

A Kutatóház közvetlen szomszédságában épül majd fel a Kis-Balaton új, innovatív látogatóközpontja  Jelenleg egy fabódé fogadja a látogatókat, két év múlva azonban színvonalasabb körülmények várják majd a természetbarátokat. A látogatóközpont a Balaton-felvidéki Nemzeti Park égisze alatt jön létre.  

„Ez a látogatóközpont, mondhatnám azt is, hogy a Nemzeti Park Igazgatóságnak egy logisztikai bázisa lesz itt a Kis-Balatonon, a Kis-Balaton kapujában, hiszen minden szakvezetett túránk innen fog kiindulni és minden szakvezetett túránk ide fog visszaérni. Nagyon nagy elvárásaink vannak nyilvánvalóan a kivitelezővel, a majdani kivitelezővel szemben is, és nagyon nagy elvárásaink vannak a látogatókkal kapcsolatban.” - mondta Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

A tervek szerint így fog kinézni a környezetébe simuló látogatóközpont. A Kis-Balatonnál lévő Kutatóháznál eddig évente 5-10 ezer látogató fordult meg, az új központtal viszont 30 ezer főre szeretnék emelni a turisták számát. Az épületben helyet kap egy hatalmas moziterem, előadók, büfé és bolt is. A látogatók interaktív kiállítás segítségével ismerkedhetnek az élővilággal, a mocsárvilágban pedig a híres kócsagokat is megfigyelhetik.Az új épület bővelkedni fog a környezettudatos megoldásokban is. A beruházás nagyon fontos szerepet tölt be a térség és a megye életében is.           

„Közel egymilliárd forintból valósul meg egy látogatóközpont, illetve egyéb beruházások a Kis-Balaton területén. A Fekete István Emlékhely felújítása, kajak-kenu turizmus fejlesztése, és még több, fontos, kisebb beruházás, ami mind azt segíti elő, hogy minél többen látogathassák meg, és minél jobban megismerhessék ezt a környéket. Ez a legfontosabb nekünk, hiszen itt a térségünkben különösen fontosak a természeti értékek.” - nyilatkozta Manninger Jenő, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

A projekt megvalósulását V. Németh Zsolt jelentette be a fenékpusztai kutatóházban tartott sajtótájékoztatón. Az államtitkár hangsúlyozta, a jövő turizmusában rendkívül fontos szerepet tölt be az ökoturizmus, ezáltal egyre fontosabbá válik a természeti örökség megőrzése. Az elmúlt években 53 új létesítmény készült el, és 16-ot felújítottak, ezek a környezeti nevelésben is nagy szerepet játszanak.        

„A most induló programozási időszakban folytatódni fognak a beruházások, így a Gazdaságfejlesztési Innovációs Operatív Program keretéből 4,5 milliárd értékben 4 nagy látogatóközpont épül az országban, közte itt, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, Fenékpusztán a Kis-Balatont bemutató látogatóközpont.” - tájékoztatott V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

A projekt keretében a Diás-szigeten található Fekete István emlékhely is meg fog újulni. A Kis-Balaton 1951 óta nemzeti szinten védett terület, ahol 15 ezer hektáron több, mint hatszáz védett állatfaj él. A fokozottan védett terület európai szinten is kiemelt fontosságú, hiszen része a vizes élőhelyek védelmére létrejött nemzetközi Ramsari Egyezménynek is. A Kis-Balatonnál 260 madárfaj fordul elő, melynek fele rendszeresen itt is fészkel.          

Regman Karola - Keszthelyi TV                      

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Bővül a színház fogadótere, a tervek között szerepel egy piaci kéregparkoló és vásárcsarnok kialakítása.
 
Novák Ferencet és Vértesaljai Lászlót is polgármesterjelöltnek javasolják.
 
Az Alkotmánybíróság elnöke egyedüli jelölt volt a tisztségre.
 
Szabás-varrás workshop kezdődött a keszthelyi Népművészeti Alkotóházban
 
Az elmúlt évek inflációja, illetve az ingatlanok értékemelkedése indokolta a döntést.
 
A jelenlegi polgármester közösségi oldalán köszönte meg a keszthelyi Fidesz csoport támogatását.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus