Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Új látogatóközpont a Kis-Balatonnál
2017. feb. 6. hétfő | Fenékpuszta
Új látogatóközpont a Kis-Balatonnál
Innovatív és környezettudatos látogatóközpont épül a Kis-Balatonnál. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park 950 millió forintos támogatást nyert egy új ökoturisztikai létesítmény létrehozására, valamint a Fekete István Emlékhely megújítására. A számos interaktív elemet tartalmazó központ várhatóan 2019 elejére készül el. Ez a nemzeti park eddigi legnagyobb beruházása.

A Kutatóház közvetlen szomszédságában épül majd fel a Kis-Balaton új, innovatív látogatóközpontja  Jelenleg egy fabódé fogadja a látogatókat, két év múlva azonban színvonalasabb körülmények várják majd a természetbarátokat. A látogatóközpont a Balaton-felvidéki Nemzeti Park égisze alatt jön létre.  

„Ez a látogatóközpont, mondhatnám azt is, hogy a Nemzeti Park Igazgatóságnak egy logisztikai bázisa lesz itt a Kis-Balatonon, a Kis-Balaton kapujában, hiszen minden szakvezetett túránk innen fog kiindulni és minden szakvezetett túránk ide fog visszaérni. Nagyon nagy elvárásaink vannak nyilvánvalóan a kivitelezővel, a majdani kivitelezővel szemben is, és nagyon nagy elvárásaink vannak a látogatókkal kapcsolatban.” - mondta Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

A tervek szerint így fog kinézni a környezetébe simuló látogatóközpont. A Kis-Balatonnál lévő Kutatóháznál eddig évente 5-10 ezer látogató fordult meg, az új központtal viszont 30 ezer főre szeretnék emelni a turisták számát. Az épületben helyet kap egy hatalmas moziterem, előadók, büfé és bolt is. A látogatók interaktív kiállítás segítségével ismerkedhetnek az élővilággal, a mocsárvilágban pedig a híres kócsagokat is megfigyelhetik.Az új épület bővelkedni fog a környezettudatos megoldásokban is. A beruházás nagyon fontos szerepet tölt be a térség és a megye életében is.           

„Közel egymilliárd forintból valósul meg egy látogatóközpont, illetve egyéb beruházások a Kis-Balaton területén. A Fekete István Emlékhely felújítása, kajak-kenu turizmus fejlesztése, és még több, fontos, kisebb beruházás, ami mind azt segíti elő, hogy minél többen látogathassák meg, és minél jobban megismerhessék ezt a környéket. Ez a legfontosabb nekünk, hiszen itt a térségünkben különösen fontosak a természeti értékek.” - nyilatkozta Manninger Jenő, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

A projekt megvalósulását V. Németh Zsolt jelentette be a fenékpusztai kutatóházban tartott sajtótájékoztatón. Az államtitkár hangsúlyozta, a jövő turizmusában rendkívül fontos szerepet tölt be az ökoturizmus, ezáltal egyre fontosabbá válik a természeti örökség megőrzése. Az elmúlt években 53 új létesítmény készült el, és 16-ot felújítottak, ezek a környezeti nevelésben is nagy szerepet játszanak.        

„A most induló programozási időszakban folytatódni fognak a beruházások, így a Gazdaságfejlesztési Innovációs Operatív Program keretéből 4,5 milliárd értékben 4 nagy látogatóközpont épül az országban, közte itt, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, Fenékpusztán a Kis-Balatont bemutató látogatóközpont.” - tájékoztatott V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

A projekt keretében a Diás-szigeten található Fekete István emlékhely is meg fog újulni. A Kis-Balaton 1951 óta nemzeti szinten védett terület, ahol 15 ezer hektáron több, mint hatszáz védett állatfaj él. A fokozottan védett terület európai szinten is kiemelt fontosságú, hiszen része a vizes élőhelyek védelmére létrejött nemzetközi Ramsari Egyezménynek is. A Kis-Balatonnál 260 madárfaj fordul elő, melynek fele rendszeresen itt is fészkel.          

Regman Karola - Keszthelyi TV                      

| 2024. feb. 20. kedd 19:15 | Balatonszentgyörgy
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
| 2024. feb. 15. csütörtök 19:15 | Sármellék-Zalavár
Először figyeltek meg Zalában kis hattyút.
| 2023. dec. 11. hétfő 16:46 | Zalavár
Rengeteg hordalék rakódott le, ami algásodáshoz és rossz áramlási viszonyokhoz vezethet.
| 2023. szep. 7. csütörtök 17:52 | Keszthely
A halászsast és a kígyászölyvet is a nyáron kapták lencsevégre.
| 2023. máj. 4. csütörtök 16:19 | Zalavár
A vízügy pályázatának keretében a Kis-Balaton két nagyműemlékét újították fel.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.