+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A versek megfogják a fiatalok szívét
2017. március 29. szerda 17:51 - Keszthely
A versek megfogják a fiatalok szívét
Megvannak azok a szavalók, akik Keszthely térségét képviselik a megyei József Attila Szavalóversenyen. A 27. területi megmérettetésen húsz általános iskolás mutatta meg tudását a Fejér György Városi Könyvtárban. A korcsoportok két legjobbja április 8-án, Nagykanizsán mondhatja el a szabadon választott és a szervező megyei könyvtár által megszabott József Attila verset.

Egy adott és egy szabadon választott verssel kellett a zsűri elé állnia a diákoknak a versenyen. A 7-8. osztályosoknak József Attila Ars poeticáját, míg az 5-6-osooknak a Szeretnének című verset kellett elmondaniuk. A szabadon választott műveket elsősorban Váci Mihálytól, Rónai Györgytől, Arany Jánostól és Aranyosi Ervintől válogatták. A gyerekek és felkészítőik inkább a vidám költeményeket részesítették előnyben. Így volt ezzel Lázár Panna is: „A szabadon választott versem Nadányi Zoltán – Az első pogácsa. Nekem nagyon megtetszett, mert vicces. Én szeretem ha vicces egy vers és nem olyan szomorú és ezért választottam, mert nagyon tetszett."

A József Attila Szavalóversenyt a költő nevét viselő zalaegerszegi városi könyvtár indította el 1991-ben. Zala megye öt településén rendezik a területi versenyeket, a legjobbak pedig a döntőben is elmondhatják verseiket.

„27 év elég nagy idő, addig felnő több generáció és ezek a gyerekek itt a könyvtárban megmutatták a tudásukat és a legjobbak kerülhetnek ide, hiszen először egy iskolai válogatón, egy iskolai fordulón vannak túl, tehát azt gondolom, ez nagyon színvonalas vetélkedés.”

A keszthelyi területi fordulón összesen húszan álltak a zsűri elé. A negyven elhangzott vers alapján kellett döntenie a grémiumnak, hogy kiket küldenek tovább a megyei döntőre. Cséby Géza, a verseny kezdete óta, 27 éve értékeli a szavalókat.  

„Kérdés, hogy vajon a költészet, a versek azok megfogják-e az ifjú generációnak a szívét, agyát, lelkét. Azt hiszem, hogy azt kell mondani, igen.” - nyilatkozta a zsűrit elnöklő irodalomtörténész. 

Az 5-6. osztályosok közt harmadik lett a zalaszentgróti Horváth Botond. A második helyet a hévízi Illyés Gyula Általános Iskola tanulója, Lázár Panna szerezte meg. A korcsoport legjobbja a sármelléki Plótár Balázs lett.A 7-8. osztályok közül a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Vincze Virág, az Egry iskola tanulója állhatott. Második lett a hévízi Holczer Lili Kata, míg a legjobb szavalónak a zalaszentgróti Szép Gergőt találta a zsűri. Az április 8-i nagykanizsai döntőre mindkét korcsoportból az 1. és 2. helyezettek jutottak tovább.A vándorserleget a Csány-Szendrey iskola nyerte el.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A “Magyar Ápolók Napja” alkalmából főigazgatói elismeréseket adtak át a hévízi kórházban.
 
A fizikai jelenségekkel ismerkedhetnek a fiatalok a Balaton Színház Simándy termében.
 
Az egészségügyi szakdolgozókat köszöntötték Keszthelyen Kossuth Zsuzsanna születésnapján.
 
Természet ihlette képeivel mutatkozik be Gécseg András.
 
A szervezet idei első közgyűlésén az eredményekről és a tervekről is beszámoltak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó