+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Falukarácsony Sármelléken
2018. december 21. péntek 15:58 - Sármellék
Falukarácsony Sármelléken
Ösztöndíjjal ismerték el a sármelléki fiatalok közösségi tevékenységét. A négy középiskolás diák mellett a helyi iskola nyugalmazott pedagógusa, Ferge Józsefné vehetett át aranydiplomát a hagyományos falukarácsonyon. A csütörtök esti rendezvényen a helyi iskolások – a többi mellett – bolgár nyelvű műsort is adtak.

A településvezetés régi terve és vágya volt, hogy támogassa a sármelléki fiatalokat. Egy pályázatnak köszönhetően írták ki a "Kis példaképünk" díjat, melyet a falukarácsonyon adtak át.

Horváth Tibor polgármester: „Közösségi munkát végző gyermekekről van szó. Kimondottan ez a pályázat fő célja. Azt szeretnénk, hogy a gyerekekben ez a közösségi szellem visszatérjen és egy kicsit át tudjuk adni a későbbiekben ezt a szervezést is nekik.” 

Az egyszeri, ötvenezer forintos ösztöndíjra 14 és 20 év közötti tanulók pályázhattak. Összesen négy fiatal érdemelte ki a "Kis példaképünk" díjat; Dávid Ákos, Vörös Balázs, Horváth Zsombor és Boldi Bence. 

„A facebookon láttam posztban, hogy lehet ilyenre jelentkezni középiskolások számára, akik Sármelléken élnek és Sármelléken tudnak tevékenykedni. Sármelléken tevékenykedtem, az idősek otthonában készítettem a facebook oldalt és segítek a rendezvények bonyolításában, hangosításában” - mondta Boldi Bence. 

Aranydiplomát is átadtak a rendezvényen. Ferge Józsefné 50 éve végzett az Egri Tanárképző Főiskolán. 1970-ben költözött Sármellékre, ahol 38 éven át tanított. A megható pillanatok közt azt mondta, minden tanítványára nagyon büszke, legyen az kétkezi munkás, vagy orvos.

„A falu befogadott én úgy érzem, a szülők pedig elfogadtak. Én igyekeztem úgy dolgozni, hogy tanítványaimat arra serkentsem, hogy erős akarattal, kitartással lehet csak sikereket elérni” - mondta televíziónknak az aranydiplomás pedagógus. 

Bolgár nyelvű kiszámolókkal és mondókákkal színesítették a falukarácsony műsorát. Sármelléki gyerekek adták elő a produkciót. Ugyanis a településen bolgárul is tanulnak a diákok a Bolgár Nemzetiségi Nyelvoktató Iskolának köszönhetően. Az intézménynek a zalavári Cirill és Metód emlékmű révén alakult kapcsolata előbb Zalavárral, majd Sármellékkel.

„Feljöttek Budapestre és azt mondták, szeretnének bolgárul is tanulni ebben az iskolában. Így idén az egyik tanárunk minden pénteken ide jön Sármellékre és egy 26 fős csoport van a gyerekekből, két csoportban; kisebbek és nagyobbak és bolgár nyelvet tanulnak” - mesélte Kjoszeva Szvetla, a Bolgár Nemzetiségi Nyelvoktató Iskola vezetője. 

A hagyományos falukarácsonyon a helyi iskola tanulói adtak műsort.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Egyre növekszik Európa szerte és hazánkban is a koronavírus fertőzöttek száma. Tartsuk be a szabályokat!
 
A Police Café program keretein belül tanácsokat adtak a hatóságok az érdeklődőknek.
 
Fafaragással és hímzéssel foglalkoztak a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány táborában.
 
Nyáron mutatja legszebb arcát a keszthelyi zsinagóga mellett elterülő, egyedülálló biblikus kert.
 
A hétvégén úttörő programot kínált a Helikon Kastélymúzeum: a kínálat “Parkmozival” bővült.
 
Az Asbóth Szakgimnázium csaknem 400 diákja végez nyári gyakorlatot.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó