+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A koraszülöttekért futottak
2017. május 8. hétfő 17:11 - Zalaegerszeg/Keszthely
A koraszülöttekért futottak
Másodszor is célba érünk! – ezzel a mottóval szervezte meg futóversenyét vasárnap a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány. A Zalaegerszeg és Keszthely közötti 60 kilométeres megmérettetésre számos neves személy és sportoló nevezett. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a koraszülöttmentésre és az egészséges életmódra. A verseny egyre nagyobb népszerűségnek örvend, idén háromszor annyian indultak, mint a tavalyi – első ízben rendezett - futáson.

Borongós, esős időben melegítettek a futók a Zalaegerszegi Falumúzeumban. A második alkalommal megrendezett futóversenyen idén mintegy hétszázan vállalták, hogy egyénileg vagy csapatban teszik meg a 60 kilométeres távot Zalaegerszegtől Keszthelyig. A pályát idén is a koraszülöttmentő mentési útvonalán jelölték ki, a futók azonban nem a műúton, hanem a zalai dombok között versenghettek. A keszthelyi Fő téren már verőfényes napsütés és nagyon jó hangulat várta a futókat, akik számára nem csak a mozgás, hanem a nemes cél szolgálata is sokat jelent.

„Fontos a jótékonyság, fontos a futás. vannak gyerekeim, sajátok az egyesületben is, és teljesen jó, hogy van ez a rendezvény. Közösséget formál, felhívja a figyelmet egy jó célra, egyrészt a koraszülöttmentésre, másrészt a futásra. Azt gondolom, hogy teljes mértékben jó.” - mondta a Göcsej Környezetvédő, Tájékozódási és Futó Egyesület futója, Mézes Tibor Sólyom.

Idén 81 csapat állt rajthoz, köztük civil szervezetek, egyesületek tagjai, de a Heim Pál és a Bethesda Kórház is képviseltette magát. A tavalyi versenyhez hasonlóan idén is futott Dr. Zacher Gábor toxikológus. A Honvéd kórház főorvosa azt mondja, hazánkban még van mit javítani a koraszülöttellátás terén, de ebben a szülőknek is nagy felelőssége van.

„Nem ritkán találkozunk anyai felelőtlenséggel is ebben az egész történetben. Anyuka dohányzik, anyuka alkoholt fogyaszt, nem figyel oda az áldott állapotára, és azt kell, hogy mondjam, hogy ez nagyon-nagyon nem jó. A gyerekvállalás az egy nagyon fontos dolog a család életében, talán az egyik legfontosabb. Abban a pillanatban, ahogy az a petesejt megtermékenyül a felelősségi viszonyaink is megváltoznak.” - tájékoztatott a toxikológus.

A 60 kilométeres verseny mellett idén is szerveztek futást a koraszülötteknek és szüleiknek. Ők a kastélytól a Fő térig tartó, 700 méteres távot tették meg. Hazánkban minden 12. gyerek koraszülöttként látja meg a napvilágot, akik sok esetben az életben maradásért küzdenek. Zala megyében évtől évre javul az arány, egyre kevesebb gyerek jön idő előtt a világra.

„A koraszülöttek száma Magyarországon 8% körül van. Zala megye évről évre javítja, tehát Zala megyében mind a csecsemőhalálozás, mind a koraszülötteknek a frekvenciája alacsonyabb. Ennek ellenére azt gondoljuk, hogy fontos, hogy felhívjuk a koraszülöttmentők munkájára a figyelmet, hiszen Magyarországon állami feladatot 9 alapítvány lát el. A Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány, amely a Zala Megyei SzentRrafael Kórház szakmai hátterével dolgozik, az év 365 napjában Zala, Vas és Somogy megye egy részéből menti a koraszülötteket.” - emelte ki Dr. Gárdos László, a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház Gyermekosztályának osztályvezető főorvosa.        

A célba érkezőket egyéni éremmel jutalmazták, és meg is vendégelték őket a Fő téren. Bemutatót tartottak a zalaegerszegi kötélugrók, és számos barát és családtag szurkolt a versenyzőknek. A szervezők szeretnének hagyományt teremteni a versennyel, így jövőre is várják a jelentkezőket.

Regman Karola - Keszthelyi TV  

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
Az állattartók számára is a higiénia fontosságát hangsúlyozzák az állatorvosok.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó