+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthely természeti kincsei
2017. május 11. csütörtök 16:48 - Keszthely
Keszthely természeti kincsei
Keszthely különleges fái, és az év természeti kincsei is terítékre kerültek a Fejér György Városi Könyvtárban. A Zöld Zala vetélkedő döntőjében idén is a város általános iskoláinak felső tagozatos diákjai versengtek egymással. A könyvtár idén is „A tudás kulcsa” pályázat keretein belül valósította meg a vetélkedőt.

Keszthely természeti kincseiről kellett számot adniuk az általános iskolás diákoknak a Zöld Zala vetélkedő döntőjében. A 4 fős csapatoknak többek között Keszthely különleges fáit kellett felismerni és elhelyezni a város térképén. A diákok egy előválogatót követően kerülhettek be a döntőbe. Sok feladat, köztük a totó is nagy kihívás elé állította a gyerekeket.

„Volt, amin el kellett gondolkodnunk, de nagyrészt olyanokat kérdeztek, hogy ebben és ebben az utcában milyen féle fák vannak, hogy kinek a nevéhez kötődnek ezek a növények, és, hogy mikor keletkezett a Balatonnál ez meg ez, hogy melyik a legsűrűbb, melyik hínár. Ilyeneket kérdeztek.” - mondta a Csány-Szendrey iskola egyik versenyzője, Rajnai Napsugár.

A Zöld Zala vetélkedő döntőjében nem csak az iskolában tanult tananyagról kellett számot adniuk a diákoknak. Éppen ezért a verseny szervezői számos segédanyaggal járultak hozzá a felkészüléshez. A zsűri elnöke, Sáringer-Kenyeres Tamás azt mondja, a mai fiatalok sokkal környezettudatosabbak, mint az előző generáció, és ehhez az ilyen vetélkedők is hozzájárulnak.

„Nem lehet elég korán elkezdeni a természet és a környezet szeretetére történő nevelést, a hulladékokkal történő gazdálkodást a gyermekek esetében. Ez a program, a Zöld Zala névre hallgató program ezt segítené elő, hogy az iskolákban előversenyzés után a legjobb csapatok kerüljenek ide, akik itt összemérhetik az erejüket. Tehát egy térségen belül, mondhatjuk úgy, hogy a megyén belül elindulhat egy olyan folyamat, egy versenyfolyamat is, ami kapcsán még jobban megtanulják, hiszen a verseny az egy kihívás.” - tájékoztatott a zsűri, és a Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke.

A Fejér György Városi Könyvtár hatodik alkalommal ad helyet a vetélkedőnek, a játékos feladatokat pedig Verebélyi Judit, az intézmény dolgozója állítja össze. Judit játékmesterként is közreműködött a versenyen, idén az égig érő fát személyesítette meg.

„Nagyon fontos azt gondolom, hogy megismerjük Keszthely és környékét, mert szülőként is, könyvtárosként is azt tapasztaljuk, hogy bizony nem nagyon ismerjük városunkat és a környékét, és a turisztikával a fenntartható fejlődés nagyon fontos. Nagyon örülünk neki, hogy Keszthelyen is van környezetvédő egyesület, és ők is segítenek nekünk ennek a vetélkedőnek a megszervezésében.” - emelte ki a Fejér György Városi Könyvtár könyvtárosa.              

A verseny első helyezettje a Leveli békák csapata lett a Csány-Szendrey iskola belvárosi tagintézményéből. Második helyezett az Életfa iskola Jimmy Jam Johnson, a mennydörgő csapata lett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig az Egry iskola Balatoni halászok csapata állhatott fel.     

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
 
Messziről tónak látszik, ám egy óriási naperőmű paneljei csillognak Balatonszentgyörgy mellett.
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó