+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 174 hallgató búcsúzott a Georgikontól
2017. május 23. kedd 11:08 - Keszthely
174 hallgató búcsúzott a Georgikontól
„Nem tudunk a múltunkból megélni, de a múltunkra tudunk támaszkodni” – fogalmazta meg a sárgulás egyik legfontosabb üzenetét Polgár J. Péter, a Pannon Egyetem Georgikon Karának dékánja. A közel másfél évszázadra visszatekintő keszthelyi ballagáson idén 174 hallgató öltötte magára a díszmagyart. A keszthelyi egyetemistákkal idén második alkalommal sárgultak a székelyudvarhelyi hallgatók.

Égő fáklyákkal a kezükben járták be a várost a sárgulók. A 143. gazdászballagáson, idén rekordszámú, 174 végzős hallgató énekelte a mezőgazdászok himnuszát. A menet érintette a Fő tér mellett, a Helikon emlékművet, a bíróság épületét, a Majormúzeumot és a kastélyparkot. Itt a sárgulók fejet hajtottak gróf Festetics György, a Georgikon alapítója előtt.

„Nagyon szépen köszönöm Festetics György gróf úrnak, hogy kialakította ezt az egész hagyományt, és köszönöm most is minden olyan embernek, aki segített minket, hogy részt vehessünk, és megalakuljon ez az egész sárgulás. Mindenkinek, aki ebbe energiát fektetett, időt, nagyon szépen  köszönjük, hogy segítettek nekünk ebben, mert nagyon jól érezzük magunkat, és ez egy igazán maradandó élmény lesz szerintem számunkra.” - mondta egy végzős hallgató, Kromperger Nóra.

A hallgatóknak nagyon sokat jelent, hogy részesei lehetnek a sárgulás hagyományának. A több, mint két évszázados múltra visszatekintő intézményben 1874 óta szervezik meg a sárgulási ünnepséget.                     

„Ez egy nagyon-nagyon szép hagyomány, és illik tisztelni, és ápolni is. Rendkívül érdekes, és örülök, hogy ilyen sokan összejöttünk. Nagyon színvonalas rendezvény, gyönyörű helyszíneken, Keszthelynek az összes lényeges helyszínét meglátogatjuk, és meg is koszorúzzuk.” - számolt be egy másik egyetemista, Tóth Gábor.

Szombaton reggel a hagyományoknak megfelelően lovaskocsival indultak a hallgatók a sárgulási ünnepségre. A 23 fogatot számláló, rekordméretű menet a Festetics György úton haladt végig, ahol sokan örömmel üdvözölték a díszmagyarba öltözött hallgatókat. A ballagók énekszóval kocsikáztak végig a városon és érkeztek meg az egyetem B épületéhez, ahol közösen búcsúztak az intézménytől.

„Bízunk abban, hogy amit itt tanultak, és ahogyan ezt fel tudják használni, az egyéni sikereket, karrierívet, a pályán elérhető maximális hozadékot fogja számukra biztosítani. Törekedtünk arra, hogy a hallgatóinkkal olyan kontaktust alakítsunk ki, aminek reményeink szerint az lesz az eredménye, hogy visszajönnek hozzánk, tudunk a későbbiekben együtt dolgozni, tudunk velük akár közösen projektekben tevékenykedni, munkájukban segíteni, vagy adott esetben ők is tudnak nekünk segíteni.” - tájékoztatott Polgár J. Péter, a Pannon Egyetem georgikon Karának dékánja.

A sárgulók az egyetem B épületétől hangos énekszóval vonultak át az A épülethez, ahol útravalót is kaptak oktatóiktól. A keszthelyi diákokkal idén is együtt sárgultak a székelyudvarhelyi vidékfejlesztő hallgatók. Ebben a tanévben 10 olyan ösztöndíjas egyetemista is elballagott, akik többek közt Japánból, Ghánából vagy Etiópiából érkeztek, és 2 évet töltöttek Keszthelyen.               

Regman Karola - Keszthelyi TV         

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
Az állattartók számára is a higiénia fontosságát hangsúlyozzák az állatorvosok.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó