Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Elsárgultak a gazdászok
2024. máj. 6. hétfő |
Elsárgultak a gazdászok
88 hallgató sárgult el az idei tanévben a Georgikonon. Alap, mester és osztatlan agrárképzésben résztvevő fiatalok vonultak fel a Festetics-kastély parkjában, hogy búcsút vegyenek egyetemi éveiktől. Az eseményen részt vettek a székelyudvarhelyi kihelyezett campus hallgatói és oktatói is.

A hagyományokhoz híven, lovaskocsin vonultak végig a városon a Georgikon végzős hallgatói. A fiatalok díszmagyarba öltözve búcsúztak az alma matertől. A kastélyparkba érve felsorakoztak az egyetemisták a szülők, barátok és oktatók előtt. A végzősök nevében Kondákor Zsófia mesterszakos hallgató beszélt, felelevenítve az együtt töltött éveket, a vizsgák nehézségeit és az egyetemi napok vidám perceit.      

„Ez a sárgulás más volt, mint az alapképzésen lévő sárgulás, hiszen mi már tényleg az utolsó lapátokat húzzuk a Georgikon hajójában. Innentől kezdve a saját, önálló hajónkban kell továbbeveznünk, és kirepülünk a nagybetűs életbe. Életem legjobb döntése volt, hogy a Georgikont választottam, keszthelyi lévén még jobb döntés volt Hatalmas bulik, nagyon jó barátságok,életre szóló barátságok szövődtek.” - mondta Kondákor Zsófia, a MATE Georgikon Campus mesterszakos növényorvos hallgatója.

Beszédében Rózsa László kiemelte, hallgatók nélkül nincs egyetem, hiszen ők ennek a világnak a mozgatói. A Georgikon Campus főigazgatója arról beszélt, a keszthelyi campus egy évszázadokra visszanyúló nagy család, amely mindig visszavárja a gazdászokat. Leszögezte, egy elvárása van a búcsúzó hallgatók felé, hogy mindig, minden körülmények között maradjanak emberek.    

„A jeles napokat, rendszeres ismétlődés, a megszokott külsőségek, az ünnepre készülő közösség összetartó ereje emeli nagyszerű hagyománnyá. Vannak olyan hagyományaink, amelyek megkülönböztetnek bennünket másoktól. A ma 227 éves Georgikon hagyományai közül kiemelkedő a búcsúzó diákok sárgulása. Ez az ünnep búcsúzás, az eddigi életünkről visszatekintés a korábbi életutunkra, egy számadás, leltár.” - emelte ki Rózsa László, a MATE Georgikon Campus főigazgatója.

A székelyudvarhelyi hallgatók nevében Lázár László intézetvezető búcsúzott. Kiemelte, megtiszteltetés, hogy évek óta a székelyföldiek is részei lehetnek a keszthelyi gazdászéletnek. Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke elmondta, a Georgikon fontos része a vármegye életének. Manninger Jenő, Keszthely polgármestere arról beszélt, a Georgikonhoz való tartozás minőségi védjegy.

„Hivatalosan is megünnepeljük, hogy a Georgikon 88 diákja csokorba kötötte és díszruhájára tűzte az egyetemi évek alatt összegyűjtött, jelképes virágokat. Amelyek között persze egyként voltak boldog örömmel szedettek és tövisesek, de a bokréta immár az Önöké, és remélem további útjukon csak kellemes illatának emléke kísér. Megünnepeljük, hogy hamarosan újabb szellemi kinccsel, kiváló, itt kiművelt szellemi főkkel gyarapodik hazánk, vármegyénk és szeretett városunk is.” - hangsúlyozta Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A végzős hallgatók eltáncolták a hagyományos palotást a Festetics-kastély parkjában. A koreográfiát Hardi András állította össze és tanította be. 

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

| 2023. jún. 6. kedd 15:52 | Keszthely
Sárgulás Keszthelyen: a kastély udvarán búcsúztak el a végzős diákok a Georgikon Campustól.
| 2022. máj. 16. hétfő 19:07 | Keszthely
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
| 2022. máj. 12. csütörtök 17:30 | Keszthely
A MATE Gergikon Campusa kéri a lakosság türelmét és megértését.
| 2019. máj. 21. kedd 15:34 | Keszthely
A Pannon Egyetem Georgikonos hallgatóinak Sárgulási ünnepségének idén is a kastély parkja adott helyszínt
| 2017. máj. 23. kedd 11:08 | Keszthely
Idén rekordszámú hallgató vett részt a 143. sárgulási ünnepségen Keszthelyen.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
06:00
Egy csipetnyi szó
06:34
Zalai krónika
06:49
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:36
Savaria Filmfesztivál
09:00
Egy csipetnyi szó
09:34
Zalai krónika
09:49
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.