Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Vonós találkozó Keszthelyen
2024. már. 27. szerda | Keszthely
Vonós találkozó Keszthelyen
Zeneiskolába járó gyerekek mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen. Zala vármegye hat tanintézetéből érkeztek a vonós hangszereken játszó diákok a Festetics György Zeneiskola meghívására. A Nagykanizsai Tankerületi Központ és a Zeneiskola Baráti Kör Egyesület által támogatott programon az általános iskolás korosztály vett részt.

Nagy Levente Lukács gordonkán játszotta Pejsik Árpád ‘Tarantella’ című művét. Többnyire nyolc és tizenhárom év közötti életkorú tanulók vettek részt a tizenharmadik alkalommal megrendezett Zala Vármegyei Zeneiskolák Vonós Találkozóján. Vecsera Dávid hegedűn játszotta el az ‘Angol dal’-t. Így nyilatkozott: "Jones: Angol dal - hegedűtanárom, Gauzer Barbara tanárnéni, ő választotta ezt a versenyre. Ez nagyon vicces, mert én nagyon megijedtem, hogy négy-öt héttel a verseny előtt választotta ki ezt a darabot, és én azt hittem, hogy nem fogom tudni megtanulni. Aztán a végére egészen jól belejöttem, és amikor kimentem a színpadra, láttam, hogy ez igenis, menni fog."

A fiatalabb gyerekek rövid, általában egy-két perces darabokat adtak elő. Az idősebbek már hosszabb műveket is be mertek vállalni. A szervező helyi zeneiskolával együtt hét intézményből összesen negyvennégyen vettek részt a megmérettetésen. A produkciókat két tagú zsűri értékelte: Zumbók-Jakobovics Nikoletta csellóművész-tanár és Földesi Lajos hegedűművész. "Meggyőződésem, hogy ha ezek a találkozók nincsenek, akkor a fiatalok is kicsit más irányba indulnak el. A kultúrában való részvétel nagyon-nagyon fontos. Hogy a gyerekeket akár minél korábban színházba vigyük, verseket tanítsunk - ezt az iskolában természetesen megkapják -, de a zene, a zeneiskola az egy teljesen más dolog. Egy csomó dologra neveli az embert" - vélekedett a hegedűművész.

A zene egy nagyon fontos része az emberi létnek. A ritmus, a lüktetés egész életünket elkíséri - elég csak a szívdobbanásra gondolni. Kutatások igazolják, hogy azok a vezető pozícióba kerülő emberek, akik zenét tanultak, sikeresebbek és másképpen viszonyulnak a társadalomhoz.

"Bár ugye egy szakmai zsűri értékeli az elhangzó produkciókat, mi szeretnénk kihangsúlyozni ennek a napnak a találkozó jellegét, hogy a növendékek meghallgathassák egymást, inspirálódhassanak. A felkészítő tanárok találkoznak egymással, beszélgetnek, eszmét cserélnek, a szakmai dolgokat megbeszélik, tanulnak egymástól. Készülünk egyébként egy hangszerbemutatóval is, vonós hangszerbemutatóval, közös zenéléssel" - mondta el a zeneiskola igazgatója, Babos Lajos.

A zsűri döntése alapján kiemelt arany, arany, ezüst és bronz minősítéseket adtak át a gyerekeknek. Zala Vármegyei Zeneiskolák Vonós Találkozója legközelebb 2026-ban lesz.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. máj. 22. szerda 19:15 | Vonyarcvashegy
Második alkalommal szervezték meg a jótékonysági fesztivált Vonyarcvashegyen.
| 2024. máj. 8. szerda 19:15 | Keszthely
Bemutató koncertet szervezett a Festetics György Zeneiskola.
| 2023. jún. 14. szerda 18:01 | Keszthely
Évzáró ünnepséget rendeztek a keszthelyi Festetics György Zeneiskolában.
| 2023. máj. 17. szerda 17:01 | Keszthely
A betekintő jó alkalmat adott arra, hogy bárki szabadon látogathasson meg egy-egy órát.
| 2023. már. 30. csütörtök 18:56 | Keszthely
Zala vármegyéből közel ötven diák mutatta be tudását Keszthelyen, a XI. rézfúvós találkozón.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
18:00
Szignatúra
18:30
Hittel,lélekkel
18:40
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:15
19:45
Természetvédelem határok nélkül
20:08
Göcsej Filmfesztivál
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Hittel,lélekkel
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.