Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Növényvédelem: a felmelegedés és a szigorodó szabályozás a legfőbb kihívás
2024. jan. 18. csütörtök | Keszthely
Növényvédelem: a felmelegedés és a szigorodó szabályozás a legfőbb kihívás
A globális felmelegedés, a szigorodó szabályozás és a szakma több kihívása is témája a XXXIII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórumnak. A három napos programon a szakma mintegy 300 képviselője vesz részt. A növényorvosok küldetése, hogy a tudást átadják a gazdáknak, amely nélkülözhetetlen az egészséges élelmiszer előállításához.

A globális felmelegedés okozta időjárás változás a legfőbb kihívás a növényvédelemben. Új károsítók és kórokozók jelennek meg, amire a szakmának reagálni kell. Az állattenyésztésnek és az élelmiszeriparnak is biztosítani kell az egészséges alapanyagokat, mindezt úgy, hogy egyre kevesebb kemikáliát szabad használni.

„Az Európai Unió és persze a társadalom elvárása is, hogy csökkentsük a növényvédő szerek felhasználását. Ez újabb nehézségeket támaszt a mezőgazdaság elé. Természetesen nem feledkezhetünk meg arról a problémáról sem, hogy a mezőgazdaság is egy versenyágazat, benne a növényvédelem is. Nagyon nagy kihívás, amikor úgy kell egy növényvédelmet megvalósítanunk szigorított feltételek mellett, hogy közben a piacot a kevésbé magas minőségű, sokkal egyszerűbb szabályozással előállított termékek árasztják el” - nyilatkozta Dr. Takács András, a szervezőbizottság elnöke. 

A Keszthelyi Növényvédelmi Fórum témai felölelik a szakma teljes spektrumát. Biológiai növényvédelem, gyártás, forgalmazás és gyakorlati kérdések is helyet kaptak a 3 napos programon. A szakma tudományos alapjairól adnak képet a résztvevők. A növényorvosi hivatás legfontosabb feladata, hogy a tudást közvetlenül a gazdák birtokába juttassák és így segítik a biztonságos és egészséges élelmiszer előállítását.

Dr. Fail József, a MATE Növényvédelmi Intézet igazgatója: „Folyamatos felelősségünk, ezt az egyetem a harmadik missziójának tekinti, hogy a tudásunkat közvetlenül is a termelési gyakorlat szolgálatába állítsuk. Ez is egy kiváló lehetőség, gazdálkodókkal beszélgetünk és egyből arra a témára fókuszálunk, amit ő felvet, hogy milyen problémákkal küzd – így is segítve a hazai gazdálkodókat a termelésben.”

A Keszthelyi Növényvédelmi Fórum a szakma egyik legjelentősebb hazai eseménye. Rangját emeli, hogy a MATE mellett szinte minden szakmai szervezet, gyártók és forgalmazók is támogatják a rendezvényt.

A keszthelyi növényorvosi képzés nagy múltra tekint vissza, hazánkban itt indult először ez az oktatás.  Növényorvos képzésben piacvezető a MATE, a hallgatók 75 százaléka ide jelentkezik. Különböző campusokon, azonos, magas minőségben oktatják a szakembereket. Az agrárium fejlődése csak jól képzett növényorvosokkal lehetséges.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 11. csütörtök 19:15 | Keszthely
16 növényvédelmi szakember végezte el a tanfolyamot a MATE Georgikon Campusán.
| 2023. jan. 19. csütörtök 16:12 | Keszthely
32. alkalommal tartottak Növényvédelmi Fórumto Keszthelyen, ezúttal külföldi elóadókat is meghívtak.
| 2022. feb. 14. hétfő 17:43 | Keszthely, Felsőpáhok
A növényvédelem nehéz és költségigényes.
| 2022. jan. 21. péntek 14:17 | Keszthely
31. alkalommal rendezték meg a Georgikonon a Növényvédelmi fórumot.
| 2021. nov. 5. péntek 15:23 | Keszthely
A borostyán eltávolítása azért fontos, hogy ne gátolja a fák növekedését, fejlődését.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Egy csipetnyi szó
06:34
Zalai krónika
06:49
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:36
Savaria Filmfesztivál
09:00
Egy csipetnyi szó
09:34
Zalai krónika
09:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.