+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Elkészült a zalavári betlehem
2023. december 5. kedd 19:04 - Zalavár
Elkészült a zalavári betlehem
Európa legnagyobb beltéri betlehemét Vörsön építik meg 1948 óta. A Kis-Balatonnál viszont még egy település büszkélkedhet, nagyméretű templomi életképpel. Advent első vasárnapjára Zalaváron is elkészült a betlehem. A községbe betérőket hangulatos köztéri képek is fogadják.

Hétköznapi, színes téli életképek ember nagyságú figurákkal. Ez fogadja a Zalavárba érkezőket. A település több utcáján látható olyan köztéri, lakossági alkotás, amiből nem hiányzik a humor, a mindennapi életben előforduló pillanat sem. Az iskola udvarán óriási adventi koszorú, amelynek gyertyái könnyűbetonból készültek. Az elkészített alkotások között megtalálható Jézus születése is az idén fennállásának 100. évfordulóját ünneplő templom előtt. Mindez lakossági összefogással készült el.

"Van egy csapat,akit állandóan összehívok, és velük együtt készítjük el. De mindent. Tehát varrtunk, hozzáadtunk dolgokat. Tehát mindenki valamit hozzáhozott, akár a bábukat. A fejeket úgy rendeltük meg, úgy festettük meg, a ruhákat megvarrtuk. Tehát ez teljesen a csapat és az összefogással működik. És az összes díszítés, amit kitalálunk."- adott tájékoztatást Kuruczné Szabó Henrietta.

A templomba lépve látható a várakozást is szimbolizáló bibliai életkép, amelyet évről-évre felállítanak adventre Zalaváron. Minden évben bővült az alkotás, a többszöri módosítást követően végleges állapotát 2013-ban nyerte el. A szentcsalád és a betlehemi istálló szobrai régi figurák. Lakossági felajánlások voltak egykor, amit felújítottak. 50 négyzetméteren, építették meg a jelenetet. A felhasznált anyagok nagy mennyiséget tesznek ki. Közel két köbméter fenyőág, tíz tábla OSB lap,30-40 m léc, 35m deszka, négy talicska homok, egy vödör kőpor és 25 láda mohát építettek be. A készítők szabadidejükben építik a betlehemet.

"Nyilván a kezdetekben,hogy kialakult a megfelelő koncepció, mindennek a helye. Pontosan, hogy hol helyezkedik el a patak, a tavacska, ami látható, megelevenedik az életképben, ez gyakorlatilag idén most már odáig jutottunk, hogy egy nagyon összeszokott csapattal építjük a betlehemet és rekord idő alatt, gyakorlatilag másfél nap alatt építettük fel, ami szinte hihetetlen. Tehát aki eljön megnézni, az csodálkozva ámul és bámul, s nem érti, hogy készülhetett ez ennyi idő alatt el."- mondta Lucz József polgármester.

A  Máriával, Józseffel, a  három királyokkal és a  báránykákkal igazi hamisítatlan istálló hangulatot idéző életkép egyetlen mozzanata még hiányzik. Szenteste kerül majd be a kis Jézus a jászolba. Az ország egyik legnagyobb betlehemi alkotása vízkeresztig látható a zalavári templomban.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Az iszaokotrás, a térségi marketing és az összefogás állt a középpontban a tanácskozáson.
 
A regionális megmérettetésen magyar költők tollából származó verseket hallgathattak meg.
 
A Vajda János Gimnázium a vármegye legaktívabb diákolimpiai középiskolája.
 
Az új bérlet- és kedvezményrendszerről tájékoztató weboldalt indított a MÁV-VOLÁN-csoport.
 
A találkozót a Keszthely-Kertvárosért Egyesület szervezte.
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus