+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Reformált gyereknevelés
2023. november 28. kedd 14:28 - Keszthely
Reformált gyereknevelés
A nevelőszülői hálózattal közösen tartott istentiszteletet Keszthelyen a református gyülekezet. Az eseményen Kovács Gergely, a Nyugat-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ intézményvezető-helyettese is részt vett. Kiemelte, céljuk, hogy minél több állami nevelésbe vett gyermek nevelkedhessen megfelelő családban.

Vasárnapi istentiszteleten szól az ének. A téma többek között a felelősségvállalás, a feltétlen szeretet, a türelem volt. Minden, ami egy nevelőszülő számára fontos.

„ Az Egyháznak, ilyen tájt kiváltképpen, adventi időben nagyon nagy felelőssége, hogy odafigyeljen ezekre a gyermekekre. Talán a legnagyobb ajándék minden édesség és játék mellett, az lehet, ha közösen imádkozunk azért, hogy ezek a gyerekek családba kerüljenek. Olyan családba, ahol a legnagyobb értéket kapják meg, a nevelőszülői figyelmet, a nevelőszülői szeretetet és a szülői gondoskodást.” hangsúlyozta Zichy Emőke, a Keszthelyi Református Egyházközség lelkésze.

A Szermek Zsoltéknak évekkel ezelőtt teljesen ismeretlen volt a református nevelőszülői hálózat, de gyermekeket szerettek volna nevelni. Ma 2 kislánnyal osztják meg az életüket.

„Nevelőszülővé váláshoz szerintem 3 dolog, ami nagyon fontos: Az egyik a hit. Hit nélkül nem fog normálisan működni. Alázat, és a harmadik pedig a türelem. Nagyon sok türelem kell hozzá, de egy nagyon szép feladat, nagyon szép szolgálat. Nekünk most 2 nevelt kislányunk van.”


Szermekné Lakatos Edit  úgy érzi, sokkal többet kapnak vissza a gyermekektől, mint amennyit ők adnak. Hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy szeretet nélkül nem tud működni ez a kapcsolat. 

„Szeretet nélkül ez nem megy. A gyerekek által megtudtuk mi az, hogy önzetlenül, feltétel nélkül szeretni valakit. A fegyelem, az odafigyelés ugye a legfontosabb, de a sok nehézség mellett nagyon sok örömet is kapunk tőlük.”

A hivatásra szinte bárki jelentkezhet, ám nem mindenki válhat nevelőszülővé. A jelentkezőket a vármegyében dolgozó szakmai vezető keresi fel, aki tájékoztatást ad a hivatásról. Ezt követően környezettanulmányt végez, hogy megfelelő körülmények közé kerülnének-e a gyermekek.

„Minden nevelőszülőnket nevelőszülői-tanácsadó kísér végig abban a folyamatban, amikor már azt megelőzően, hogy egy gyermek hozzá kerül és azon túl is, hogy egy gyermek már hozzá került kihelyezésre. A legfontosabb szempontunk, hogy olyan nevelőszülőket tudjunk találni és segíteni a szolgálatuk teljesítésében, ahol a rendszerben elhelyezkedő gyermekek a lehető legbiztonságosabban tudnak elhelyezkedni, és tudomásom szerint sok gyermek vár olyan nevelőszülőre, aki hosszabb, vagy rövidebb ideig az ő útját tudja kísérni.” magyarázta el Kovács Gergely, a Nyugat-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ intézményvezető-helyettese.

Januárban indul leendő nevelőszülőknek tanfolyam, amire a Nyugat-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ kiemelten várja azokat, akik 0 és 3 éves közötti gyermekek gondozására nyitottak.

Pelikán Péter - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Az iszaokotrás, a térségi marketing és az összefogás állt a középpontban a tanácskozáson.
 
A regionális megmérettetésen magyar költők tollából származó verseket hallgathattak meg.
 
A Vajda János Gimnázium a vármegye legaktívabb diákolimpiai középiskolája.
 
Az új bérlet- és kedvezményrendszerről tájékoztató weboldalt indított a MÁV-VOLÁN-csoport.
 
A találkozót a Keszthely-Kertvárosért Egyesület szervezte.
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus