Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Zene és irodalom az Orgonaalapért
2016. aug. 17. szerda | Keszthely
Zene és irodalom az Orgonaalapért
Orgonaszót és klarinétjátékot is élvezhettek mindazok, aki részt vettek vasárnap a Veszprémi Egyházmegye Orgonaalapjának javára szervezett koncerten. Az előadást versek és regényrészletek is színesítették a másfél éve alakult Balatonfűzfői Fiatal Művészek Klubja előadásában. Az Orgonaalap a hangszerek karbantartása mellett ismeretterjesztéssel is foglalkozik és pedagógiai munkát is végez.

Az egy évvel ezelőtt létre jött Orgonaalap javára adakozhattak a résztvevők vasárnap a Balatonfűzfői Fiatal Művészek Klubja által adott jótékonysági műsoron. Az Orgonaalap célja a veszprémi egyházmegye hangszereinek karban tartása és javítása, valamint új hangszerek építése. Fontos, hogy a templomokban lévő hangszerek megfelelő állapotban legyenek, hiszen az egyházzene szerves része a liturgiának, és segíti a gyülekezet istentiszteletbe való bekapcsolódását is.    

„Sokkal jobban el lehet mélyülni valóban, tehát orgonakísérettel teljesen más egy egyházi éneket elénekelni, mintha az ember csak saját magában. A mi orgonánkon is van felújítanivaló, és gondolom a megyében sok van, ezért gondolta a megyei esperesség, püspökség, hogy ezt megszervezi.” - nyilakozta az egyik gyülekezeti tag, Dr. Czencz Kornélia.

A 102 éves keszthelyi orgona leginkább elhangolódási problémákkal küzd, de sok más hangszerhez képest jó és használható állapotban van. Az Orgonaalapra április 30-ig lehetett pályázni, a keszthelyi gyülekezet azonban egyelőre nem rendelkezik a szükséges alaptőkével ahhoz, hogy felújítsák a hangszerüket. Nagyon sok terve van a gyülekezetnek, amelyben jelenleg az orgona a második helyen szerepel, hiszen sok olyan egyéb teendő van jelenleg, ami elsőbbséget élvez a gyülekezetépítés szempontjából.   

"Nyilvánvalóan az nagy-nagy áldás, hogy Varga Áron, aki az egyházmegyénk énekügyi előadója, ezt így mozgatja, ő maga szólalt meg néhány hónappal ezelőtt az Orgonaalappal kapcsolatosan, tehát nyilvánvalóan ez is ott van a lelkünkön, ezt is oda visszük az Úristen elé, reméljük, hogy a lehetőségek ott lesznek előttünk, és amikor szükséges lesz, valóban nagy szükség, akkor az orgonát folyamatosan karban tudjuk tartani. Most nincs olyan rossz állapotban, de nyilvánvalóan a karbantartás folyamatosan szükséges, ezért az Orgonaalap, és hogyha úgy adódik, akkor talán még fejleszteni is tudunk.” - tájékoztatott Zichy Emőke, a Keszthelyi Református Egyházközség lelkésze.

Az Orgonaalap célkitűzései között szerepel a koncertek szervezése is. A jótékonysági műsorok mellett ismeretterjesztő előadásokat és orgona- illetve hangszerbemutatókat is tartanak. Emellett pedagógiai munkát is végeznek, fontos számukra az orgonaügy ismertetése előadásokon, lelkészi és kántori konferenciákon. A rászoruló gyülekezetek számára nem csak anyagi, hanem szakmai segítséget is nyújtanak.

„Legtöbben azt feltételezik, hogy ez kizárólag anyagi segítségnyújtást takar, azonban ez korántsem így van. Nyilván egy nagyon fontos része az, hogy a kisebb gyülekezeteket, akiknek egyéb létfenntartásra kell fordítani a bevételüket, azoknak tudjunk anyagilag segíteni, azonban nagyon-nagyon sok helyen a legfontosabb kérdés az az, hogy egyáltalán miként nyúljanak hozzá egy hangszerhez, kivel dolgoztassanak.” - emelte ki Varga Áron, a Veszprémi Református Egyházmegye ének-zeneügyi szakelőadója.  

A vasárnapi műsoron fiatal művészek mutatkoztak be a zene és az irodalom területéről, valamint Varga Áron orgonajátékát is élvezhette a közönség.

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

| 2023. nov. 28. kedd 14:28 | Keszthely
A nevelőszülői hálózattal közösen tartott istentiszteletet Keszthelyen a református gyülekezet.
| 2024. jún. 18. kedd 19:15 | Balaton
Jótékonysági célt szolgált a 80 km-es kihívásuk.
| 2024. jún. 14. péntek 19:15 | Balaton
Úszásukkal jótékonysági célt szolgálnak.
| 2024. máj. 7. kedd 19:15 | Keszthely
hagyományos anyák napi hangversenyt tartottak a Fő téri templomban, egy beteg kislány javára gyűjtöttek.
| 2024. máj. 1. szerda 19:15 | Keszthely
Egy négyéves kislány kezelésére fogadják az adományokat.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.