+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Csemetékből Liget
2023. november 28. kedd 14:21 - Keszthely
Csemetékből Liget
Közösségi faültetést szervezett az Erzsébet ligetben a Keszthelyi Városvédő Egyesület. A liget teljes területén 50 pontra ültetek ki a magonctelepről csemetefákat. A hétvégi program egy hosszabb folyamat része, aminek a célja egy tölgy-kőris liget kialakítása. Ilyen jellegű terület Keszthelyen ugyanis már nem található.

A szél sem tántorította el a lelkes önkénteseket. Minden korosztályból dolgoztak az Erzsébet ligetben. A Keszthelyi Városvédő Egyesület az „Ültess te is tölgyfát” akció keretén belül hívta a természet iránt lelkesedőket. Németh Vince szereti a ligetet és fát ültetni is, így nem volt kérdés neki, hogy itt lesz-e.

Kerner Gábor a KVE elnöke azt vallja, hogy a faültetésen kívül a példamutatás a fiatalabb generációnak az, ami igazán fontos ezen az eseményen. Az egyesület évek óta dolgozik a liget érdekében. A terület például évekkel ezelőtt még idegenforgalmi fejlesztésre volt kijelölve.

„Az első, legfontosabb dolognak azt éreztük, hogy a rendezési tervet úgy módosíttassuk, hogy ez maradjon zöld felület, hiszen a Keszthelyen az egyik legértékesebb megmaradt tölgyfa és egyéb fa állománya a Balaton-part és a vasútállomás között. Utána pedig ténylegesen elkezdtük a munkát.”

A terület a Balaton egy régebbi tölgy-kőris-szil keményfás liget-erdőjének az utolsó maradványa. A régebbi felújítások miatt több fát is ki kellett vágni, veszélyességi problémákra hivatkozva. A ligetben többek között ezeknek a helyére is kerülnek csemeték.

„Ez most egy zöld terület, tehát bárki látogathatja, de szeretnénk ha ennek egy ilyen ligetes régi erdős jellegű karaktere maradna meg, és hogy azok a régi tölgy-kőris ligeterdőnek az érzése megmutatkozhasson ezen a területen, mert gyakorlatilag Keszthelyen ilyen jellegű területet már nem lehet találni.” hívta fel a figyelmet Rácz Tamásné, táj- és kertépítész.

A KVE a Keszthelyi Környezetvédő Egyesülettel együttműködve a liget területén többszáz facsemetét nevel. Ezen lettek elültetve a környezetvédők segítségével.

„Ezt a szellemiséget adjuk tovább a fiataloknak, ezért is elhivatott a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület, ezen elvek mentén. És a természetre való odafigyelésre, és a természetre való nevelésre az utód generáció felé. Tehát lépésekkel, úgy mint ez a cselekedet is ezért fontos, hogy jelen legyünk, és ezért fontos, hogy odafigyeljünk.” hangsúlyozta Péter Tímea, Keszthelyi Környezetvédő Egyesület tagja.

A program végén minden résztvevőt egy-egy tölgy vagy kőris facsemetével ajándékoztak meg, amit elültethetnek vagy a későbbi kiültetés érdekében gondozhatnak, előnevelhetnek.

Pelikán Péter - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az iszaokotrás, a térségi marketing és az összefogás állt a középpontban a tanácskozáson.
 
A regionális megmérettetésen magyar költők tollából származó verseket hallgathattak meg.
 
A Vajda János Gimnázium a vármegye legaktívabb diákolimpiai középiskolája.
 
Az új bérlet- és kedvezményrendszerről tájékoztató weboldalt indított a MÁV-VOLÁN-csoport.
 
A találkozót a Keszthely-Kertvárosért Egyesület szervezte.
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus