+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Lámpáskészítés és kukoricamorzsolás
2023. november 13. hétfő 15:11 - Keszthely
Lámpáskészítés és kukoricamorzsolás
Márton-napot ünnepeltek a Majortörténeti Kiállítóhelyen is. Az érdeklődő családokat libák várták az udvaron, de természetesen nem maradhatott el a kézműves játszóház sem. Az intézmény küldetése, hogy élővé tegye a népi hagyományokat, ezért szervezik meg évről-évre a programot.

Gyerekek és felnőttek egyaránt szorgoskodtak a Majormúzeumban. A Márton-naphoz kapcsolódóan lámpásokat készítettek. A befőttesüvegeket saját kezűleg kivágott és kiszínezett libákkal díszítették. A munkában természetesen szakszerű segítséget is kaptak, de a legkisebbek is nagyon ügyesen dolgoztak önállóan.  

„Eljöttünk a fiúkkal, hogy részt vegyünk ezen a programon. Most éppen egy lámpást csinálunk. Kis libákat kellett kivágni, és egy üvegre fogjuk ráragasztani, és ebből lesz a Márton-napi lámpás.” - mondta egy résztvevő, Burucs-Kardos Bernadett.

Aki elkészítette a saját lámpását, kipróbálhatta a kukoricamorzsolást. Ez a munka az egykori paraszti udvarok őszi-téli tevékenysége volt. Sok nagymama emlékszik még a megfelelő technikára. A gyerekek ebbe is szívesen belevetették magukat. A szervezők a felnőtteknek is kedveskedtek, koncerttel várták az érdeklődőket.

„Nekünk van egy szokásos, hagyományos és hangulatos zenénk. Ezen azt értem, hogy mi általában lélekből indítjuk el ezt az egész zenélést, és bár ismert dallamokról van szó, mégis átengedtük a saját kis szűrőberendezésünkön. Ettől lesz talán egy kicsit más íze ennek a zenélésnek.” - tájékoztatott Szabó Attila "Pasco", zenész.

A Majortörténeti Kiállítóhely a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében szervezte meg a Márton-napi programot. Az idén is nagyon sok rendezvénnyel várták az érdeklődőket, ezek közül a Géptalálkozó volt a legnépszerűbb. Megteltek a nyári táborok is. Márton-napjára is mindig igyekeznek színes programot kínálni, ez az idén sem volt másképp.

„A családok idén is elkészíthetik nálunk a Márton-napi lámpásaikat. Lesz a program végén egy Márton-napi libaterelés, és utána, ha úgy gondolják, akkor csatlakozhatnak a Szent Márton-napi városi ünnepséghez. Az őszi háztáji munkákat is felidézzük, mert a gyerekek tudnak kukoricát morzsolni. Nem maradhat el idén sem a családi feladatlap kitöltés, és egy hangulatos gitárkoncerttel, langallóval, forralt borral, teával is készültünk a hozzánk látogatóknak.” - emelte ki Rajnai Virág Éva, a MMGM Majortörténeti Kiállítóhely vezetője.

Korábban a Márton-nappal zárták az évadot a Majormúzeumban. Az idéntől viszont további programokkal készülnek, bár a kiállítások a téli időszakban nem lesznek nyitva.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus