+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Újabb nyomásfokozót telepítenek Gyenesdiáson
2023. november 3. péntek 15:39 - Gyenesdiás
Újabb nyomásfokozót telepítenek Gyenesdiáson
Megépül Gyenesdiás harmadik települési nyomásfokozója. A Festetics Imre Élményközpont mellett lévő területen a következő hetekben kezdődnek meg a munkálatok. A projekt 41,3 millió forintból valósul meg, a beruházásnak köszönhetően lényegesen javul a víznyomás Gyenesdiás felső utcáiban.

Az önkormányzat már két évvel ezelőtt megfogalmazta azt a tervet, hogy a területre újabb nyomásfokozó telepítésére pályáznak. A tényleges terveket az itt lakókkal közösen készítették el, és a tavalyi év végén nyújtották be a DRV-hez. A település lakossága az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt, emellett nagy a turistaforgalom, és a nemrég kialakított 25 hektáros iparterület vízigénye is jelentős.

„A Dornyay úti nyomásfokozó egyfajta vízbiztonságot és optimális és optimális feltételeket ad mindahhoz, hogy a nyomásértékek meglegyenek, főleg a nyári főszezonban. Természetesen ezzel együtt majd az új bekötéseket is lehet érvényesíteni. Az új bekötések tekintetében a már megépült épületeknél tavaszra már a nyomásérték tekintetében már a DRV mindenféle közműigazolást biztosítani fog. A most tervezés alatt álló épületeknél párhuzamosan már, a gerincvezetékek terveztetését meg lehet indítani.” - tájékoztatott Gál Lajos, gyenesdiás polgármestere.

A területet – amely egyébként az erdővédelmi sáv déli része – az önkormányzat már két évvel ezelőtt rendezte, megtörténtek a közmű és villanybekötések. Ugyanakkor itt húzódik a Keszthelyt és térségét ellátó regionális vízvezeték. A sajtótájékoztatón Nagy Bálint arról beszélt, a megfelelő ivóvíz a minőségi élet egyik alapköve, ezért is fontos mérföldkő ez a beruházás. A közlekedésért felelős államtitkár hozzátette, a fejlesztés 300-500 családnak nyújt segítséget.

„Az, hogyha egy településen nő a lakosságszám, akkor az növekvő igényeket is vonz magával természetszerűen. Gyenesdiáson egy nagyon régi vágy volt már, főleg a felgyenesi részen, egy újabb nyomásfokozónak a megépítése sorra kerülhessen. Már a tavalyi évben polgármester úr megkeresett ezzel a kéréssel. Az önkormányzat előkészült, a terveket elkészítette, és a DRV-vel közösen most a múlt héten el is indulhatott ez a beruházás, ami vélhetően a jövő év első felére, jövő tavaszra fog megvalósulni.” - emelte ki Nagy Bálint, közlekedésért felelős államtitkár.

A beton műtárgy nagyobb részét a földbe süllyesztik és elkerítik. Az aknába két szivattyút telepítenek, ezek csatlakoznak a 600 milliméteres regionális vízvezetékhez. Emellett irányítástechnikai rendszert is kiépítenek. A település felső részének ivóvíz nyomása évek óta problémás volt, a DRV ezért is állt a projekt mellé.    

„Azokon a településeken, azokon a beruházásokon is érdemes, és nagyon fontos helytállnunk, ahol valamilyen szinten a szolgáltatásunk színvonala már csorbát szenved. Gyenesdiáson – pontosan azért, mert a betelepülő lakosság, ingatlanszám növekszik, ezért bizonyos részein a településnek, pontosan ezeken a részein már gondot okozott, főleg a nyári csúcsidőszakban az ivóvíz ellátás.” - tette hozzá Krizsán György, a DRV fejlesztési főmérnöke.

A nyomásfokozó telepítésének munkálatai a jövő hét folyamán kezdődnek el, és várhatóan 2024. áprilisára fejeződnek be.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Új kamarakiállítás várja az érdeklődőket a Balatoni Múzeumban.
 
A Hévízi-tó alatti műtárgytól számított 500 méter hosszú csatornaszakaszon fogási tilalom van.
 
A nyomvonal érinti többek között a Keszthelyi-hegységet, a Kis-Balaton és a Hévízi-tavat is.
 
Az érdeklődő szülők hamarosan tájékoztatást kapnak az óvodai jelentkezés lehetséges módjáról.
 
A csaknem 900 oldalas alkotás 252 év helyi sportsikereiét tartalmazza 28 sportágban.
 
“Régészeti felfedezések bibliai tájakon” címmel indult útjára egy új sorozat a Balaton Színházban.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus