+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 1956 fényes fáklya a magyar történelem egén
2023. október 23. hétfő 13:04 - Keszthely
1956 fényes fáklya a magyar történelem egén
1956-ban szinte minden magyar hitt abban, hogy olyan ország épülhet, amelyet az elődeink elképzeltek – hangzott el az október 23-i megemlékezésen Keszthelyen. A főhajtást az idén is a 2006-ban állított és két éve új helyre költöztetett fehér ember szobornál tartották. Az ünnepség szónoka Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője volt.

67 évvel ezelőtt a kommunista diktatúrába kényszerített magyarság szembeszállt az idegen megszállókkal és azok képviselőivel. Október 23-án a budapesti egyetemisták békés tüntetése indította el azokat az eseményeket, amelyek a 20. századi magyar történelmet meghatározták. A gyorsan eszkalálódó forradalom híre már aznap este eljutott Keszthelyre, a városban 25-én kezdődtek a megmozdulások. A megemlékezésen elhangzott, 1956-ból ma is erőt meríthetünk.

„A magyar forradalom felrázta és megdöbbentette a világot, és egyben végérvényesen átformálta azt. Nem csupán az önkényuralmi kormány ellen lázadt fel, hanem az egész hazug világrend ellen. Ebből kell erőt merítenünk, amikor úgy érezzük, hogy az egész világ felfordult körülöttünk. Mert most olyan időket élünk, amikor megkérdőjelezősnek az alapvető értékek, mint család, haza, biztonság és béke. Döbbenetes látni, hogy azokban az európai nagyvárosokban, amelyeket Wittner Máriáék még a szabadság fellegvárainak tartottak, ma hangos kisebbség nyomja el a ma még többségben lévőket.” - mondta Nagy Bálint, közlekedésért felelős államtitkár.

A keszthelyi megemlékezésen az Asbóth iskola diákjai adtak műsort. A résztvevők meghallgathattak egy forradalmi indulót, emellett szavalatok hangzottak el. Közreműködött a Helikon Kórus és a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar is. Manninger Jenő, Keszthely polgármestere arról beszélt, a büszkeség, a szomorúság és a hála azok az érzelmek, amelyek megfogalmazódnak ’56 kapcsán. Büszkék vagyunk a forradalmárokra, szomorúak vagyunk az áldozatok miatt és hálásak vagyunk mindazoknak, akik részt vettek a megmozdulásokban.

„Harmadik érzésünk a köszönetteljes háláé lehet az ’56-os forradalom és szabadságharc minden résztvevője felé. A mártírok és áldozatok felé, mert a legdrágábbat, életüket adták a hazáért. Azok felé, akik életük végéig őrizték, és nekünk, az utódaiknak adták tovább a szent tüzet, a fényben lobogó lyukas zászló emlékét, ezért a kincses örökségért. Amely nélkül – úgy hiszem – sokkal nehezebben jutottunk volna el Nagy Imréék újratemetése, a köztársaság kikiáltása, az első szabad választások, valamint a szovjet csapatok kivonulásának lélekemelő, az ő harcukat, helytállásukat beteljesítő nagy pillanatáig.” - emelte ki Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A Fő téren álló fehér ember szobornál koszorút helyezett el Nagy Bálint országgyűlési képviselő, Manninger Jenő, Keszthely polgármestere és az önkormányzat képviselőtestülete. Tisztelegtek a hősök előtt a fegyveres testületek elöljárói. Fejet hajtottak az egyházi vezetők és a keszthelyi középiskolák képviselői.       

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus