+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Fáklyák az éjszakában a szabadságért
2023. október 23. hétfő 12:28 - Keszthely
Fáklyák az éjszakában a szabadságért
Fáklyás felvonulást rendeztek Keszthelyen a nemzeti ünnep előestéjén. A színház elől az egyetemhez vonult a menet, ahol megkoszorúzták a forradalmárok emléktábláját. A végcél a keszthelyi ’56-os emlékmű volt.

Fáklyák és a hazaszeretet tüze hevítette fel az októberi estét Keszthelyen. Idén is - mint már hosszú évek óta - a szabadságharc évfordulójának előestéjén fáklyás felvonulást rendeztek. Keszthelyen 1989. óta zajlanak ezek a megmozdulások.

"Én csatlakoztam hozzá, ehhez a dologhoz, és én raktam össze 23-25 dalt szöveggel együtt, kis füzetbe, hogy mindenki hozzáférjen. ÉS próbáltam tárogatón fújni, akkor még egészen kezdő voltam, most már kicsit jobban ment a dolog.”  emlékezett vissza Töttő Vilmos, tárogatós.

A Balaton Színház elől indult a menet. Az első állomás a Georgikon Deák Ferenc utcai épülete volt. 67 évvel ezelőtt az Akadémia és hallgatói fontos szerepet játszottak a forradalmi megmozdulásokban. Emléktáblájukat 2006-ban emelték.  A csapatban minden korosztály megtalálható volt, a karonülő kisgyerektől a nagyszülőkig bezáróan. Azonban a felvonulók többségét a szépkorúak tették ki.

„Meg kell emlékezni azokról a hősökről, akik az életüket adták, az egészségüket, a karrierjüket. Ami nagyon hiányzik és nagyon szomorú, az a fiatalok. Nincs kinek továbbadni a múlt emlékeit.” - összegezte gondolatait Fölföldi Imre.

A végcél a keszthelyi ’56-os emlékmű, a fehér embert mintázó szobor volt. 1956. november elsején a „Fehér ember” volt a világon elsőként felállított szobor, mely a forradalom áldozataira emlékezett. Itt Babos Dániel idézte fel az eredeti emlékmű múltját. A fiatal tanuló szerint rendkívül fontos ’56 emlékezete.

„Szerintem 56’ az ugyanolyan fontos, mint 1703, és 1848, és ezeknek a megemlékezései is. Szerintem 56’ október 23. összetartja a magyarokat, és a Magyarországon túli magyarokat is.”

A Keszthelyi Nemzeti Kör és a művelődési központ által szervezett  fáklyás felvonulást a tárogatóval kísért Himnusz, illetve a Szózat zárta.

Pelikán Péter - Keszthely TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
 
A szavazáshoz csak e-mail címre van szükség.
 
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
 
A sportegyesület hívására húsz e-sportot kedvelő fiatal mérette meg magát a viadalon.
 
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus