+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Továbbra se etessük a vízi madarakat!
2023. október 20. péntek 17:13 - Keszthely
Továbbra se etessük a vízi madarakat!
Ne etessük a vízi madarakat! Erre hívja fel a figyelmet ismételten a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Tapasztalatuk szerint az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában azzal, hogy ezzel veszélybe sodorhatják az állatokat. Az etetésük nemcsak, hogy felesleges, hanem általa kikapcsolódhat a téli túléléséhez nélkülözhetetlen viselkedés is.

A vizek mellett sétálók és kirándulók körében még mindig gyakran fordul elő, hogy kenyeret dobálnak a part mentén úszkáló vízi madaraknak. Ezzel azonban komoly veszélybe is kerülhetnek az állatok. Az etetett tollasok ugyanis ősszel nem vonulnak el. Az elkényelmesedett állatoknál ezért nagyobb a jégbe fagyás veszélye télen. Fokozza a problémát az is, hogy azok a madarak, amelyeknek eleséget dobálnak, nem mennek ki a partra legelészni, hanem egyoldalúvá válik a táplálkozásuk. Ez bélbetegséghez is vezethet. A szülők pedig a fiókákat is az etetőkhöz vezetik. A kicsik nagy része a kenyeres táplálás miatt röpképtelenné válik, ezt angyalszárny betegségnek nevezik. Ezek mellett számos más veszélyt rejt magában az etetés.

„A rengeteg bedobált, el nem fogyasztott szerves anyag rontja a vízminőséget. Helyi szinten jelentős patkányinváziót generál. Ahogy ősszel egyre kisebb területre, ahogy fagynak be a vizek, az egyre kisebb területen összeszoruló madarak között egyre több lesz az agresszió, megsérülnek. Nagyon gyakran lehet látni a Balatonon horgot nyelt hattyút. Ez is a madáretetőknek a hibája. Ugyanis normális esetben a hattyúk, a libák, a récék az embertől akár több száz méter távolságban lennének.” - hangsúlyozta Orbán Zoltán az MME szóvivője.

A tömegével itt maradt madarak között fokozódik a sérülésveszély, valamint a fertőző betegségek, többek között az emberre is veszélyes madárinfluenza terjedése. A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy nemcsak a péktermékekkel árthatunk. Semmilyen hozzátáplálásra, még a kacsaetetőkből származó táplálékra sincs szükségük az állatoknak. A természetvédelmi egyesület ezért kéri, hogy ne etesse senki a vízi madarakat, ezzel segít nekik a legtöbbet.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus