+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A lelki egészségre koncentráltak
2023. október 11. szerda 17:14 - Keszthely
A lelki egészségre koncentráltak
Az alkohol- és droghasználat, valamint a negatív kortárs hatások is téma volt a Lelki egészség konferencián. A Család- és Gyermekjóléti Központ harmadik alkalommal szervezte meg a programot, amelyre főként pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket vártak. Az érdeklődők a Zöldmező utcai iskola legújabb projektjébe is betekinthettek.

A tapasztalatok és a statisztikák is azt mutatják, hogy a fiatalok egyre korábban találkoznak a különböző drogokkal és az alkohollal. Már általános iskola felső tagozatában jellemző valamelyik vagy mindkettő fogyasztása. A szakemberek szerint sok múlik a családi példán, ugyanakkor a szociokulturális közeg kifejezetten erősen befolyásolja a szerhasználatot. Az interneten rendelhető, illegális és ellenőrizetlen drogok – mint például a műfű - pedig veszélyeket is rejtenek magukban.

„A könnyű elérhetősége, a szankcióknak a hiánya, valamint, hogy olyan társadalmi rétegekhez eljut, akik eddig esetlegesen a pénz tekintetében, vagy az elérhetőség tekintetében nem tudták maguknak megengedni. Mivelhogy nem egy állandó minőségű szerről beszélünk, mint a nagy ismertek - ott azért annak a hatásmechanizmusát, esetlegesen a kezelését, a lefolyását, egyebeket ismerjük – ezek szállítmányról szállítmányra változhatnak, és emiatt nagyon sok olyan, akár viselkedési vagy mortalitásbeli problémák lehetnek, amiket sajnos csak a hírekből hallunk csak.” - mondta Nágel Kornél, a addiktológus konzultáns.

A Zöldmező tavaly indította útjára Békés Iskola nevű programját. Ennek keretében számos előadást tartottak a fiataloknak, és bevonták őket különböző interaktív foglalkozásokba. A projekt az iskolai erőszak témáját járta körül. A diákok megismerhették az áldozat és a bántalmazó szemszögét is. A konferencia jó lehetőséget biztosít arra, hogy új ismeretekkel, új impulzusokkal gazdagodjanak a résztvevők, illetve segítséget kaphattak a felmerülő krízishelyzetek kezelésére.

„Lelki egészség tekintetében nem mondhatom azt, hogy jól állunk. Azt viszont mondhatom, hogy elindult egy olyan folyamat a társadalomban, hogy kezd egyre kevésbé cikivé válni, hogy én esetleg rosszul vagyok. Úgy gondolom, hogy a kulcs az, hogy azok a változások elinduljanak, hogy merjünk beszélni az érzelmeinkről, és merjünk ledobni bizonyos fátylakat, Maya fátylait magunkról, hogy meg tudjuk élni önmagunkat. Minél közelebb kerülünk önmagunkhoz, annál jobba tudunk utána együttműködni.” - tájékoztatott Jakabfi László, a Keszthelyi Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője.

A Lelki egészség konferenciát Vozár Péterné nyitotta meg. Keszthely alpolgármestere arról beszélt, a testi mellett a lelki egészség is fontos ahhoz, hogy teljes és kiegyensúlyozott életet éljünk. Hozzátette, városvezetőként hisz a közösség erejében, és az ehhez hasonló rendezvények fontosságában.      

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
 
A szavazáshoz csak e-mail címre van szükség.
 
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
 
A sportegyesület hívására húsz e-sportot kedvelő fiatal mérette meg magát a viadalon.
 
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus