+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az aradi tizenhármakra emlékeztek
2023. október 6. péntek 17:58 - Keszthely
Az aradi tizenhármakra emlékeztek
Az aradi vértanúkra emlékeztek Keszthelyen. Október 6-án 13 magyar honvédtisztet végeztek ki az 1848-as szabadságharcban játszott szerepük miatt. A városi megemlékezésen elhangzott, 1848-49 sorsfordító időszak volt a magyar történelemben. Őry Gábor, a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola igazgatója arról beszélt, nemzet, győzelmek és hősök születtek a szabadságharc idején.

A magyar seregek 1849. augusztus 13-án tették le a fegyvert Világosnál. A Görgey Artúr vezette csapat az orosz alakulatoknak adta meg magát. Ez nagy sértés volt az osztrák császárságnak, így bár a cár önmérsékletre szólította fel a Habsburg uralkodót, ő mégis a kemény megtorlás mellett döntött. A tiszteket lőpor és golyó általi halál illette volna meg, ehelyett kötél általi kivégzésre ítélték őket.

„A megtorlás, mely a társadalom minden csoportját és rétegét érintette, kegyetlen és kíméletlen volt. A honvédsereg katonái és tisztjei közül közel 50 ezer személyt kényszersorozással olvasztottak a császári hadseregbe. A várfogságra ítéltek száma megközelítette az 1500 főt, a haditörvényszékek mintegy 500 halálos ítéletet hoztak, igaz, ebből csak körülbelül az egyharmadát hajtották végre.” - mondta Őry Gábor, a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola igazgatója.

A szónok feltette a kérdést, lehet-e ünnepről beszélni október 6-án. Elhangzott, a vértanúk vágya teljesült, a haza él és az igazságot az ő ügyükben is kimondták. Emellett azoknak, akik kivégeztették őket, még saját idejükben szembe kellett nézniük a világ ítéletével. A keszthelyi megemlékezésen köszöntőt mondott Vozár Péterné. A város alpolgármestere arról beszélt, bár Batthyány kultusza nem alakult ki, ezen a napon mégis egy olyan miniszterelnökre emlékezünk, aki ott bábáskodott modern alkotmányunk születésénél.

„Batthyány Lajos miniszterelnök és a 13 honvédtábornok kivégzése tette tragikus nappá október 6-át. De nemcsak ők voltak az egyedüli áldozatok. A megtorlási hullám már augusztus végén megkezdődött és az aradi kivégzések után is folytatódott. Október 10-én végezték ki vármegyénk szülöttét, Csány Lászlót, aki kormánybiztosként a zalai honvédelem megszervezésén fáradozott és egyben a keszthelyi választókerület képviselője volt, majd őt követte a legfiatalabb honvédtábornok, Kazinczy Lajos, akit vérpadra állítottak.” - emelte ki Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere.

A keszthelyi megemlékezésen a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola diákjai adtak műsort. A Szent Miklós temetőben lévő emlékműnél koszorút helyezett el Keszthely önkormányzata, Nagy Bálint államtitkár, a Fidesz helyi szervezete, valamint oktatási, kulturális intézmények és egyesületek.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
8
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus