+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Morgattak
2023. szeptember 26. kedd 17:17 - Keszthely
Morgattak
Morgató-próbát tartottak Keszthelyen. Ilyenkor a Katasztrófavédelem ellenőrzi a lakossági riasztó berendezéseket. A szirénák az éles helyzethez képest halkabban, rövidebb ideig szólaltak meg. A második világháború után telepített riasztók katasztrófa miatt még nem szólaltak meg Keszthelyen.

Keszthely hat pontján van ilyen lakossági riasztó eszköz a Bem, Csárda, Déryné, Gagarin, Sopron és Madách utcákban. Kormányrendelet kötelezi a hatóságot a berendezések rendszeres vizsgálatára, ellenőrzésére.

A próba során a Katasztrófavédelem és az áramszolgáltató munkatársai indították el a berendezéseket. Körülbelül hat másodperces, 400 Hz-ig felfutó jelzést hallattak. Éles helyzetben ennél jóval hangosabban és hosszabban szólalnak meg a szirénák.

„Korábban a lakosság értesítésére használták ezeket a szirénákat, légiriadó esetén, hogy minél előbb biztonságos helyre jussanak az óvóhelyekre. A 2000-es évektől a Katasztrófavédelem kiterjesztette ezeknek a használatát. Gyakorlatilag minden katasztrófaveszély jelzésére. Egy jogszabály pedig arra kötelez mindenkit, hogy ezeket az eszközöket felülvizsgálja. Amikor veszélyhelyzet van, 120 másodperces, változó intenzitású hangjelzés leadására használják" - mondta Kósi Zsolt, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság  szóvivője.  

A berendezésekből Zalában 130 darab van. Az un. morgató-próbák időpontját minden alkalommal részletesen közli a Katasztrófavédelem. A térségben szeptember 28-ig zajlanak az ellenőrzések. Minden településen jegyzőkönyvet készítenek ezekről. A szirénák tulajdonosa a Katasztrófavédelem, de az üzemeltetés a helyileg illetékes önkormányzat felelőssége. A riasztóberendezés előírásait az befolyásolja, hogy a helyszín milyen katasztrófavédelmi kategóriába tartozik. Magyarországon minden települést osztályba sorolnak. Az I-es, II-es, illetve III-as besorolást az határozza meg, hogy milyen természeti és civilizációs eredetű veszélyforrások vannak, például van-e veszélyes anyagokkal dolgozó üzem, árvízveszélyű folyó, vagy jelentős idegenforgalom. Keszthely II-es kategóriájú.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus