+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 2 emléktábla a becehegyi vasúti közlekedés atyjának
2023. szeptember 26. kedd 11:38 - Balatongyörök
2 emléktábla a becehegyi vasúti közlekedés atyjának
Két emléktáblával is gazdagodott Becehegy szombaton. Castelli Árpád 1943-ban tervezte és építette meg a vasúti megállót. Az ünnepségen rokonai is részt vettek.

A becehegyi vasúti megállóhely 1943. szeptember 27-i megnyitásának 80. évfordulója alkalmából emléktábla avatással tisztelegtek Castelli Árpád előtt.

„Becehegyi egyesületünk úgy döntött, hogy elindít egy úgynevezett megemlékező programot, eseményeket, és a mai napon emléktábla avató ünnepségre hívtuk a vendégeket és egyesületünk tagjait. Egy igazi Becehegyi vonatkozású történet amire mi emlékezünk, konkrétan Castelli Árpád vasútépítő mérnökre” mondta el Fésűné Bálint Gizella, a Becehegyért és Paphegyért Egyesület elnöke.

Az emlékezőket a Becehegyért és Paphegyért Egyesület látta vendégül. TörekY András, helytörténész mesélt Castelli Árpád jelentőségéről, a környéknek nyújtott újító gondolatairól, tanulmányairól, családjáról, valamint hogy hogy került budapesti mérnökként a Balaton környezetébe. Először Zalahalápra, majd Keszthelyre és végül Becehegyre.

„1942-ben épült itt az új műút, és mivel ő útépítéssel, vasútépítéssel foglalkozott, elképzelhetőnek tartom, bár erre adatunk nincsen, hogy ennek kapcsán került ide és úgy tetszett meg neki a vidék. Akkor éppen pont eladóvá vált egy telek egy régi borospincével, amit megvásárolt. Meghagyta az új épületet és ide építette az újat.”


Castelli Árpád leszármazottai is részt vettek az ünnepélyes táblaavatásokon. Császár György anyai nagyapjának unokatestvére volt a vasútépító. A családnak 110 éve van nyaralója itt, rendszeresen jönnek a Becehegyre.

„Kilencen voltak testvérek, és az Árpád volt az, aki itt Keszthelyen lakott hosszú ideig és itt Becehegyen épített villát, illetve a becehegyi vasúti megálló építésében volt szerepe. Nagy büszkeség ez nekem, hogy két helyen is kapott emléktáblát, egyrészt a vasúti megállóhelynél, másrészt pedig az egykori házánál.”
fogalmazott meghatottan ifj. Császár György.

Az emléktáblákat a Becehegyért és Paphegyért Egyesület, Kocsis László – a Castelli nyaraló jelenlegi tulajdonosa – és Töreky András helytörténész állítatta.

Pelikán Péter - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus