+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Petőfi, Szendrey és a zsinagóga volt a középpontban
2023. szeptember 18. hétfő 10:56 - Keszthely
Petőfi, Szendrey és a zsinagóga volt a középpontban
A zsinagóga, Petőfi Sándor és Szendrey Júlia voltak a középpontban idén a KultUdvaron. A harmadik alkalommal megrendezett kulturális rendezvénysorozat nagy sikernek örvendett, sokan látogatták a színes programokat. Kiállítás, zene, színdarab és gasztroélmény is szerepelt a skálán.

A helység kalapácsát adta elő a 0. napon a Jászai Mari-díjas Besenczi Árpád. Petőfi Sándor elbeszélő költeménye a mai napig sikeres darab, mely szinte minden korosztálynak ajánlott. A színművet több évtizede játssza a művész nagy sikerrel.

„Mostanában ugye olvasni nem nagyon olvasnak az emberek, főleg a fiatalok nem. De ha legalább így találkoznak Petőfivel, az is nagyon jó. Zseniális iromány, itt nincs vita. Itt annyi szépség, annyi izgalom van benne, annyi nyelvi lelemény, amit nem is tudom, hogy ilyen fiatalon hogy lehetett ennyi mindent megírni. És ha ezzel találkozik, másképpen, ha nem így találkozik az irodalommal vagy Petőfivel a fiatalság vagy akár az idősebb korosztály, az már szerintem jó dolog.”  

A hivatalos nyitónap a zsinagógában kezdődött. A tárlatvezetést megelőzően Vozár Péterné alpolgármester üdvözölte a civil kezdeményezésből megvalósult programot. Ezt követően egy Keszthelyre települt orosz házaspár – Kashin Konstantin és felesége Natalia -  képzőművészeti kiállítását nyitották meg. Az épület és a helyi zsidóság történelméről Rejtő Gábor mesélt a látogatóknak. A program a Bibliai kertben folytatódott. Ez a helyszín sem látogatható minden nap, előzetes bejelentkezés után lehet megnézni. Itt olyan növények és építmények találhatóak, melyeknek bibliai szimbolikái vannak. A hitközség elnöke elmondta, mindenkinek szívesen mutatja be a helyszíneket.

„Egymás megismerése az nagyon fontos, hogy megismerjék a szokásainkat. Ugye a neológ zsidóság, tehát mi beépülünk a város vérkeringésébe, ugyanúgy élünk, mint bárki más. Ugyanúgy magyarnak tartom magam, csak a vallásom zsidó.”

A Pethő-udvar zenés rendezvényeknek volt a helyszíne. Petőfi megzenésített versei is felcsendültek, valamint fotózkodni is lehetett az egyik legnagyobb költővel, valamint a Feleségek feleségével, Szendrey Júliával. A KultUdvart harmadik alkalommal szervezték meg Keszthelyen, mely a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósult meg, erre a Közösségi Értékekért Egyesület pályázott.

„Úgy lett összesítve a programsorozat, hogy mindenképp bemutatásra kerüljenek Keszthely kulturális értékei. Egyrészt egy kicsit azok is közelebbről megismerhessék, akik itt laknak, de esetleg még nem volt alkalmuk meglátogatni a keszthelyi zsinagógát vagy a Bibliai kertet. Vagy esetleg nem tudják azt, hogy Szendrey Júlia itt született.” - ismertette Stadler Tímea Kinga a Goldmark Károly Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója.

A gyermekekre is figyeltek a szervezők, nekik is külön játékos feladatokkal készültek. A gasztrosarokban egy igazi különlegességgel, Szendrey Júlia kedvenc tortájával várták az érdeklődőket.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Georgikon Campuson régi hagyománya van a regattának, ezt a sportágat szívesen választják a hallgatók.
 
A változékony időjárás miatt elszaporodtak a rágcsálók.
 
A mozgás fontosságára, és az aktív életmód lehetőségeire hívta fel a figyelmet a nyugdíjas klub.
 
Egy különleges világkörüli utazásról mesélt Szita Gábor a Világjáró Klub közönségének.
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus