+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Irodalomtörténeti konferencia Keszthelyen
2023. szeptember 8. péntek 17:15 - Keszthely
Irodalomtörténeti konferencia Keszthelyen
“Pannon Pantheon 2023” címmel rendeztek irodalomtörténeti konferenciát Keszthelyen. Mivel a város múltjában jelentős szerepet játszott az oktatás, a kultúra - a jelenben az utókor is megtartja ezeket az értékeket. A Fejér György Városi Könyvtárban megrendezett eseményen irodalmi szakemberek tartottak rövid előadásokat.

A rendezvényt szervező egyesület olyan előadókat, rajtuk keresztül olyan témákat választott az eseményre, amik valamilyen módon kapcsolódnak a város történelméhez. Németh István Péter költő, irodalomtörténész Csokonai Vitéz Mihályról tartott előadást, aki Festetics György személyes ismerőse, poétája volt. A magyar felvilágosodáskori irodalom egyik legjelentősebb költője érdeklődést mutatott a botanika iránt. "Nagyváthyval is többször összefutottak. Nagyváthyt 42 évesen itt nyugdíjazzák, és Csurgón fognak majd megint találkozni, ahonnan Nagyváthy hazajön Keszthelyre - már nyugdíjból -, és ő is a botanikáról, a dohánylevélről tart Keszthelyen előadást. Tehát Csokonai Vitéz Mihályt ünnepeljük ebben az esztendőben. Dunántúli felmenői vannak, és különösen kedves nekünk, hogy itt Keszthelyen nagyon szívesen tartózkodott" - tette hozzá az irodalomtörténész.

A “Pannon Pantheon 2023” című rendezvényt a kaposvári székhelyű Pannónia Kulturális Egyesület szervezte. Azt a feladatot vállalták magukra, hogy a kultúra és az irodalom értékeit a Pannon térségben felszínen tartsák és népszerűsítsék. Farkas Szilárd szervező, a Pannónia Kulturális Egyesület tagja így fogalmazott: "Ennek egyik oszlopos eseménye a Pannon Pantheon névre keresztelt konferencia, amelynek a célkitűzése, hogy az adott évben valamilyen évfordulóval rendelkező szerzőket, műveket emelje ki, és erről egy szakmai konferenciát tartson."

A rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia pályázatának köszönhetően tudta megszervezni az öt éve működő kulturális egyesület. Az előadók, témák megválasztása során - többek között - az évfordulókat veszik figyelembe. Manninger Jenő polgármester szerint Keszthely létalapja a kultúra, a kultúrának pedig az irodalom, a költészet. Így folytatta: "Ezt is művelnünk kell, ez iránt van érdeklődés, hozzátartozik a város életéhez. Ez az egyesület most a megjelenésével ezt színesíti, és természetesen keszthelyi kapcsolódó dolgokról beszélnek: Csokonai Vitéz Mihály kapcsolódó munkásságáról - Keszthelyen is járt kétszer. És azokról az irodalmi eseményekről, amelyek valamilyen módon kötődnek Keszthelyhez."

A Magyar Művészeti Akadémia idén ezt a konferenciát támogatta. Az elmúlt években több szakmai programot is tető alá hozott az MMA pályázati forrásai segítségével a Pannónia Kulturális Egyesület.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Georgikon Campuson régi hagyománya van a regattának, ezt a sportágat szívesen választják a hallgatók.
 
A változékony időjárás miatt elszaporodtak a rágcsálók.
 
A mozgás fontosságára, és az aktív életmód lehetőségeire hívta fel a figyelmet a nyugdíjas klub.
 
Egy különleges világkörüli utazásról mesélt Szita Gábor a Világjáró Klub közönségének.
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus