+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Különleges ragadozó madarakat láttak
2023. szeptember 7. csütörtök 17:52 - Keszthely
Különleges ragadozó madarakat láttak
Különleges ragadozó madarakat figyeltek meg a Kis-Balatonnál. A halászsast és a kígyászölyvet is a nyáron kapták lencsevégre. Egyikőjük több mint 1200 kilométert repült a gyűrűzési helyétől. A Kis-Balaton madárvilága különleges. A területen több, mint 110 madárfaj fészkelését mutatták ki 1949 óta.

Halászsas pihen egy faágon a Kis-Balatonnál. Júniusban kapták lencsevégre a színes gyűrűvel ellátott madarat. A jelölést könnyen azonosították. Kiderült, hogy egy éve gyűrűzték meg Lettországban. 1207 km-t tett meg ideáig. Ez a táv szinte semmiség, hiszen akár Dél-Afrikáig elvonulnak ezekek a ragadozók. A Kis-Balaton halakban gazdag vize miatt szívesen pihennek meg itt a halászsasok.

A halászsasnál is különlegesebb volt ennek a kígyászölyvnek az augusztusi észlelése. A ritka madár ráadásul az első magyarországi színes gyűrűvel jelölt példány. Ő is táplálkozni jött ide, kedvencei a hüllők, amiből szintén bőven van itt.  A Budai-hegységben jelölték meg fióka korában, azóta felbukkant a Hortobágyon és fészkelt a Keszthelyi-hegységben a 10 éves madár.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai rendszeresen figyelik az itt fészkelő és vonuló madarakat. A ragadozók közül a halászsas gyakori vendég, réti sasok és barna réti héják fészkelnek a területen. Talán a Dunántúl legjobb vizes élőhelye a Kis-Balaton. Nem csak vízi, egyéb madarak is nagy számban vannak itt.

Szinai Péter természetvédelmi ökológus, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság: „Pontosan az a jelentősége, hogy egy kitűnő táplálkozó és egy nyugodt pihenőhely. Nagyon nagy számú madár vonuláskor keresi fel a Kis-Balatont, amellett természetesen az itt fészkelő madarak száma is igen jelentős. Kiemelném a ragadozó madarakon kívül, hogy például több százezres mennyiségben vannak fecskék a vonulási időszakban a Kis-Balatonon. Ez olyan nagy jelentőségű, hogy még az itt lévő madarakat azt a meteorológiai radarok is érzékelik.”

A ragadozó madarakat már színes gyűrűvel jelölik, ezek távolról is leolvashatóak, nem szükséges az állatok befogása. Az észlelések sok információt adnak a szakembereknek a vonulásról, fészkelésről, a madarak életviteléről.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
 
Bődör Bence, BfNPI
 
Bődör Bence, BfNPI
 
Bődör Bence, BfNPI
 
Bődör Bence, BfNPI
 
 
további híreink
 
A Georgikon Campuson régi hagyománya van a regattának, ezt a sportágat szívesen választják a hallgatók.
 
A változékony időjárás miatt elszaporodtak a rágcsálók.
 
A mozgás fontosságára, és az aktív életmód lehetőségeire hívta fel a figyelmet a nyugdíjas klub.
 
Egy különleges világkörüli utazásról mesélt Szita Gábor a Világjáró Klub közönségének.
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus