Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Számba vették a ragadozó madarakat
2019. jan. 15. kedd | Kis-Balaton
Számba vették a ragadozó madarakat
2019-ben is elkészíti a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az ország sastérképét. A szervezet idén január 11-13. között hirdette meg az Országos Sasszinkront, amelynek keretében közel félezer felmérő számlálta a sasokat egységes módszertan alapján. Az összesített eredményeket február elején hozza nyilvánosságra az egyesület.

A Kis-Balatonnál számlálták a sasokat és más ragadozó madarakat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai és önkéntesek. Az országos sasszinkront 16. éve szervezi a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a nemzeti parkokkal és más civil szervezetekkel együttműködve. Az elmúlt hétvégén országszerte egy időben és egységes módszertannal mérték fel a résztvevők a hazai sasállományt.

„Én attól tartok, hogy ezzel a kattanással születtem. Szeretek kint lenni a természetben, szeretem a madarakat, megfigyelni a természet szépségeit. Ezt egyébként az ember szabadidejében rendszeresen csinálja. Ilyenkor viszont azzal, hogy kint vagyunk, tudunk adatot gyűjteni, amivel a természetvédelemhez tevőlegesen hozzá is tudunk tenni.” - mondta az egyik önkéntes, Dr. Havasi Máté.

Magyarország területén a sasfajok szempontjából számos kiemelten fontos telelőhely van. Legnagyobb számban rétisasok telelnek nálunk. Ez a madárfaj sokféle élőhelyen előfordul, de táplálkozása miatt elsősorban a vizes területeket részesíti előnyben. Főként halakat, ezenkívül madarakat, hüllőket és kisebb emlősöket fogyaszt. Az MME a partnereivel 2004-ben indította el a legfontosabb, részben már évtizedek óta ismert sastelelőhelyek egységes felmérését.

„Ennek azért az a célja egyrészt, hogy tudjunk valamit az aktuális állományról, de ennél sokkal fontosabb az, hogy nagyjából ugyanabban az időszakban és egyszerre megcsinált számlálással az országos állományról úgy kapjunk képet, hogy az egymás utáni évek adatait összevetve tudjunk összehasonlítást végezni. Lássuk a tendenciákat, mely fajok azok, ahol növekszik az állomány, illetve mi az, ami csökken.” - tájékoztatott Megyer Csaba, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Természetmegőrzési Osztályának vezetője.

Zala megyében a hétvégén több mint 50 sast számoltak össze a szakemberek és az önkéntesek. A madarak egyik kedvenc telelőhelye a Kis-Balaton, itt nagyobb egyedszámmal képviseltetik magukat. A Magyar Madártani Egyesület várhatóan február elejére összesíti az idei felmérés eredményeit. Az így elkészült sastérkép elérhető lesz a lakosság számára is.

Regman Karola - Keszthelyi TV            

| 2020. jan. 21. kedd 13:19 | Vörs
17. alkalommal szervezték meg a sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálását.
| 2024. feb. 15. csütörtök 19:15 | Sármellék-Zalavár
Először figyeltek meg Zalában kis hattyút.
| 2023. szep. 7. csütörtök 17:52 | Keszthely
A halászsast és a kígyászölyvet is a nyáron kapták lencsevégre.
| 2022. okt. 4. kedd 18:34 | Fenékpuszta
A hét végén a madarakra fókuszált Európa: sok helyen, Fenékpusztán is madármegfigyelő napokat rendeztek.
| 2022. máj. 2. hétfő 16:04 | Gyenesdiás
Madaras napot tartottak a Festetics Imre Élményközpontban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.