+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Katonadal fesztivál: szerencsét hozott a dupla 13-as szám
2023. augusztus 14. hétfő 15:56 - Zalaapáti
Katonadal fesztivál: szerencsét hozott a dupla 13-as szám
Tizenharmadik alkalommal, augusztus tizenharmadikán szerveztek katonadal fesztivált Zalaapátiban. Az egész napos rendezvényen - a dalok hallgatása mellett - a hagyományőrző csoportok által kiállított ruhákat, fegyvereket és egyéb tárgyakat lehetett megtekinteni.

Egyenruha- és fegyverbemutató is várta a látogatókat a katonadal fesztiválon. A kiállított tárgyak többségét akár kézbe is lehetett venni. Érdeklődőkből nem volt hiány: Behán Mihály is a fegyvereket nézegette. Így fogalmazott: "Édesapám katonatiszt volt, így nekem személyes kötődésem van ezekhez a dolgokhoz. Az erőszakot meg a háborút nem szeretem, de azon kívül a fegyvereket, főleg a régi fegyvereket, meg amit kitaláltak, az minden érdekel engem. A huszárságtól elkezdve a modern időkig minden."

A rendezvény megnyitó ünnepségén Pácsonyi Imre, Zala Vármegye Közgyűlésének alelnöke így fogalmazott: a dal tovább viszi a múltban szerzett emlékeket és értékeket; bennük van az az erény, ami a magyar honvédeket naggyá teszi. A Honvédelmi Minisztérium részéről Czermann János helyettes államtitkár köszöntötte a résztvevőket. "Katonazene, katonadal a honvédkultúra, a katonai örökség legmarkánsabb eleme - a haditechnika mellett - az ifjúság megszólításának is. Tehát nemcsak őseink előtt, hőseink előtt adózunk a katonadalokkal, hanem az ifjúságot is - a haditechnika mellett - ezekkel tudjuk a leginkább megszólítani" - mondta.

A katonadal fesztivál ötletgazdáját az önkormányzat díszpolgári címmel jutalmazta. Németh Lajos Miklós, a Zalaapáti Harmonika Zenekar vezetője a honvédelmi minisztertől is köszöntő levelet kapott. Meghatódott a gesztuson: "Hiszen nem csináltam mást, csak a dolgomat tettem. Ezek szerint jól csináltam. Sok mindent csináltam, úgy érzem, utólag végiggondolva... de nem azért, hogy én díjat akarok, bármit is elvárni. Azért, mert belülről jött ez."

A katonadal fesztiválon összesen huszonhárom csapat mutatta be tudását. Az estig tartó rendezvényen nem csak a dalokat hallgatták az érdeklődők, hanem a kísérőprogramok is népszerűek voltak. A ruhák és fegyverek bemutatója mellett különféle gépjárműveket is hoztak. Magyarországon csupán két helyen rendeznek katonadal seregszemlét: Debrecenben és Zalaapátiban. Vincze Tibor polgármester elmondta: "Tizenöt éve, illetve a pandémia miatt tizenharmadik alkalommal, jó hangulattal, elég sok érdeklődővel, 23 fellépő csapattal, 2023. augusztus 13-án, a XIII. Katonadal Fesztivált megszerveztük."

Hozzátette: a fesztivál története jövőre folytatódik tovább.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
 
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
 
Elhunyt Réthelyi Jenőné, a hírt családja osztotta meg televíziónkkal.
 
Négy év után ismét vetélkedtek a Mikulás Kupáért.
 
Nevükhöz nagyon sok helyi kulturális program létrejötte fűződik.
 
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus